RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hallgeir presset av veien og forsøkt ranet av russiske menn med øks

(Finnmark Dagblad)
- Det var en helt uvirkelig opplevelse. Veldig skremmende. Verre enn det du ser på film.

Mandag 4. februar var Inge Arvola, Hallgeir Henriksen og Sør-Varanger Avis' journalist Birgitte Wisul Olsen på vei hjem til Sør-Varanger etter å ha vært på handletur i Russland.

Det endte med at de ble utsatt for et forsøk på væpnet ran, melder Sør-Varanger Avis i morgendagens utgave, ifølge Nordlys.

Det startet da de stoppet på en bensinsstasjon i Nikel for å fylle drivstoff, da oppdaget Henriksen noen menn som gikk rundt bilen og kikket. Etter å ha fylt drivstoff, legger de tre nordmenne ut på den siste korte strekningen frem til norskegrensa bare noen kilometer unna.

Katt og mus-lek
- Jeg la jo merke til at disse mennene som hadde snokt rundt bilen hadde satt seg inn i en bil på bensinsstasjonen. Da vi skulle begynne å kjøre, startet også de opp sin bil, og la seg ut i veibanen foran oss. Det var tydelig at de hadde ventet på at vi skulle legge i vei, forteller han til Nordlys.

De fire mennene var i en gammel russisk Volga, og i starten kjørte de svært sakte og holdt dermed Henriksen og Wisul Olsens bil bak seg.

- Så når vi først setter opp farten og forsøker å komme oss forbi, setter så de også opp farten opp og holder oss bak seg. Vi kunne ikke kjøre så mye raskere da det er svært dårlige veier her, og jeg hadde ikke min egen bil, men hadde lånt min sønns, en senket Audi.

Henriksen beskriver videre en slags katt og mus-lek som fortsatte over en strekning.

- De satte opp farten når vi gjorde det, og la seg etter hvert midt i veien, slik at vi ikke kunne komme forbi, samtidig som de senket farten igjen. Til slutt vendte de bilen over på tverra - midt i veien.

Skjelte ut ranerne
Han forteller at tre av de fire i bilen deretter gikk ut av bilen og kom bort til dem.

- De skulle ha meg til åpne bildøren på min side, men jeg nektet. Birgittte, derimot, gikk ut av bilen fordi hun lurte på hva som skjedde. Da fikk hun vite at de forlangte penger, og deretter tok de frem en øks.

- De sa at de ville ha 1500 rubler og tok deretter frem en øks. Vi nektet og fikk i siste liten kastet oss inn i bilen, og deretter kjørt av gårde i full fart, sier Henriksen til Nordlys.

Han forteller at de mens de kjørte derifra fikk varslet både norsk politi og russiske grensevakter om hendelsen. Bak nordmennene som kom seg unna, kom det ytterligere to nordmenn. Disse var ikke like heldige.

Banket med øksa i panseret
- To nordmenn som kom bak oss i en annen bil, ble også stoppet av de russiske mennene. Jeg fikk gjenfortalt i fra dem hva det var som hadde skjedd, sier Henriksen.

Nordmennene hadde blitt utsatt for samme fremgangsmetode som russerne prøvde seg på overfor Henriksen, Arvola og Wisul Olsen. Til slutt hadde også disse blitt stoppet da russerne slengte sin bil på tverra foran dem.

- Deretter hadde alle fire, inkludert sjåføren denne gangen, gått ut av bilen og kommet bort til dem (nordmennene, journ.anm). Der hadde tatt frem øksa og banket hammerdelen av den i panseret på bilen. Beskjeden var klar: De skulle ha penger og sigaretter, sier Henriksen, og fortsetter:

- Nordmennene gav deretter de fire russerne det de hadde av rubler, kroner og sigaretter, totalt hadde vel det hele en samlet verdi på rundt 150 norske kroner. Deretter fikk de slippe unna.

Skjedde på en av de mest bevoktede strekningene i Europa

Henriksen gir uttrykk for at han opplever disse hendelsene som svært skremmende.

- Det skjedde jo midt på lyse dagen. På det som må være en av de mest bevoktede strekningene i hele Europa. Her er det jo militærkjøretøy, forlegninger, grensestasjoner og videoovervåkning tett i tett på den korte strekningen vi kjørte på.

Som en følge av hendelsen, skal den russiske grenseovergangen ha blitt stengt i et par timer før ranerne ble tatt og tilstod. Henriksen forteller at han og vennene måtte tilbringe flere timer i avhør hos russiske politi.

- Det var rett og slett en helt uvirkelig situasjon. Nesten verre enn det du ser på film. Jeg fikk høre at de hadde tatt den ene av ranerne. Han tilstod og de har nå tatt de andre. De risikerere visstnok opptil 20 år i fengsel, avslutter han.

Tidligere i dag rapporterte NRK at mennene skal ha vært beruset da de utførte ranet. Bakgrunnen for ranet skal ha vært å sikre seg penger til mere alkohol. I følge NRK skal ranerne risikere minst 10 år i fengsel.

Les flere saker fra Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere