Fredag ettermiddag voterte Stortinget over hvor streng innvandrings- og integreringspolitikk Norge skal ha fremover.

Les også: Listhaug fikk hard medfart i Stortinget fredag

Forslagene om avvisning på grensen til nordiske naboland i en krisesituasjon, innføring av 24-årskrav for familieetablering og krav om selvforsørgelse for å få permanent oppholdstillatelse får tilslutning.

Knapt noen å se i salen

Allerede klokken 09 startet debatten, hvor partiene klargjorde sine standpunkt og kunne stille spørsmål.

Da Nettavisen loddet stemningen ved 10-tiden, var det dog laber interesse for å følge debatten der den faktisk fant sted - i stortingssalen.

Vi så at de to heteste kvinnene i debatten som har rast siste halvåret, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og innvandringspolitisk talskvinne for Ap, Helga Pedersen, var på plass. Det var også flere fra kommunal- og forvaltningskomiteen.

Men hvor var alle de andre, lurte vi på.

Saken fortsetter under bildet.


Les også: Sylvi Listhaug avviser påstand om «asylspill»
Les også: Asyl-spillet: - Listhaug setter partiet foran landet

Stortingsrepresentantene stemte fredag ettermiddag over enkeltforslag, hvilket innebærer at Frp ikke får fullt gjennomslag, noe vi viser i oversikten lenger ned i saken.

SV: - Glad forliket raknet

SV, som står utenfor asylforliket på Stortinget, er fornøyd med det.

– I dag er vi glad for at forliket har raknet, for at de verste forslagene ikke blir vedtatt og for at regjeringen går på et sviende nederlag, sa SVs innvandringspolitiske talskvinne Karin Andersen.

- Regjeringen er handlingslammet i det å kunne ta internasjonale initiativ for å beskytte mennesker som flykter for livet sitt, fortsatte hun.

Listhaug: - Ap har endret kurs

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) angrep nok en gang Arbeiderpartiet for å ha endret kurs i innvandringspolitikken.

Les også: - Ap har gjort kuvending

– Jeg har de siste dagene vært opptatt av å vise til at det er synd at Ap har gjort en kuvending i innvandringspolitikken, sa Listhaug.

– Man sto tidligere i veldig mange saker sammen med Frp og Høyre for å stramme inn og føre en stø kurs. Dessverre har man i den senere tid sett at det har vært mye vingling, forskjellige signaler, og at man har gått i retning av at man dessverre ikke støtter viktige innstramningsforslag, sa statsråden.

Les også: - Frp betaler innvandrerkvinner for å holde seg utenfor arbeidslivet

Regjeringen lider nederlag på følgende felt:

  • Høyre og Frp står alene om å støtte forslaget fra regjeringen om midlertidig og begrenset oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere.
  • Regjeringen får ikke flertall for å innføre et krav om tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.
  • Kravet om underhold (inntektskrav) fra dag én avvises.
  • Det blir ikke flertall for å øke inntektskravet som stilles ved permanent opphold fra dagens 253.000 kroner til 305.000 kroner.
  • Ønsket fra Høyre og Frp om å skille mellom flyktninger og utlendinger som får opphold på andre grunnlag, såkalt subsidiær beskyttelse, vil falle.
  • Forslaget om å øke botidskravet fra tre til fem år før permanent opphold gis blir avvist.
  • Et kompromissforslag som åpnet for at man skulle starte å telle botid fra ankomstdato og ikke fra da oppholdstillatelsen gis, avvises av samarbeidspartiene.