RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halloween-linser kan gjøre stor skade på øynene dine


Halloween-linser gir zombie-kostymet prikken over i'en. Men de kan også gi deg permanente skader på øynene.
Halloween-linser gir zombie-kostymet prikken over i'en. Men de kan også gi deg permanente skader på øynene. Foto: Jason Reed (Reuters)
Sist oppdatert:
Halloween-linser kan være skikkelig skumle - for øynene dine.

Lørdag er det halloween. Den amerikanske tradisjonen har i løpet av de siste årene fått skikkelig fotfeste i Norge. Barn og voksne konkurrerer om å ha de beste eller skumleste kostymene.

Prikken over i'en kan være et sett med såkalte morolinser eller halloween-linser som kan gi brukeren katteøyne, vampyrøyne eller blødende øyne.

- Men er det så lurt?

- Nei. Jeg advarer mot å gå i en lekebutikk, kjøpe et par morolinser og putte de i øynene til barna, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund til Nettavisen.

Det er mange årsaker til at han advarer mot bruk av morolinser, som altså ikke korrigerer synet, men som bare endrer utseendet på øyet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ciara brukte halloween-linser da hun feiret bursdagen sin noen år tilbake. 

Risikosport

- Én kontaktlinse passer ikke til alle øyne. Faktorer som materiale, krumning, form og størrelse spiller inn når en linse skal tilpasses øyet, forklarer han.

Bruker du kontaktlinser til vanlig, er kjent med bruk av linser og har undersøkt øynene hos en optiker kan det gå bra å bruke morolinser. For andre kan det være en risikosport.

Skal du velge deg et kostyme, og er kvinne er det ikke bare enkelt. Hvorfor må alle kostymer til jenter absolutt være "slutty-something"?

Risikerer varige synsskader

Hvis du likevel velger å bruke linser er det noen faresignaler du må se opp for:

  • Såre og tørre øyne
  • Hvis øyet blir rødt eller vondt
  • Øyet begynner å væske
  • Det kommer puss og verk
  • Synet blir dårligere
  • Øynene eller øyelokkene hovner opp


- Blir øyet vondt eller det begynner å væske, har du et problem. Du kan få et ubehag som går over, men du risikerer varige synsskader og redusert syn. Alle som bruker linser til daglig vet at hvis noe kjennes unormalt ut,

- Du risikerer varige synsskader og redusert syn, sier Hans Torvald Haugo Generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund om halloween-linser.

skal du ta ut linsene. Det er veldig viktig. Går ikke problemet over må du ta kontakt med lege, optiker eller øyelege, sier Hans Torvald Haugo.

En kontaktlinse som ikke er tilpasset øyet ditt kan gnisse på hornhinnen og gnage på øyelokket. Har du ikke god nok hygiene, kan du også få farlige bakterier i øynene.

Nordmenn kommer i år til å bruke omtrent 270 millioner kroner på kostymer og godteri til halloween, ifølge hovedorganisasjonen Virke. Det innebærer at hver nordmenn bruker 50 kroner på halloween-effekter.

- Ikke lån andres linser

- Du må aldri bruke en linse andre har brukt, eller låne bort en av dine egne linser. Det kan overføre smitte og bakterier. Håndvask er selvfølgelig det aller viktigste når du skal ta linsene av og på, sier han.

For noen år siden var det relativt vanlig at optikere også solgte en del morolinser, men volumet er redusert.

Fakta: Hygiene ved linsebruk

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Vask hendene grundig.

Skyll hendene nøye. Såperester kan irritere øynene.

Ta på linsene før du tar på krem og kosmetikk.

Hårspray kan ødelegge linsenes overflate.

Skyll aldri linsene i vann, det er bakterier i vannet.
Putt aldri linsene i munnen.
Lån aldri linser til eller av andre.

- Spør optikeren din om hva de kan tilby. Skal en optiker selge en slik linse skal de ha en viss kvalitet. Andre steder kan linsene ha lavere kvalitet og pris, noe som stort sett har ført til at dette markedet er litt borte for optikere.

Kan bli strengere regulert

I EUs regelverk er kontaktlinser uten styrke unntatt en del krav som kontaktlinser med styrke må oppfylle. Det kan endre seg nå.

- Det ligger ute et forslag til en lovendring hvor kontaktlinser uten styrke skal reguleres på samme måte som de med styrke. Det vil føre til strengere krav til produksjon og salg. Årsaken til det er at mange har fått problemer etter å ha brukt disse linsene, sier Hans Torvald Haugo til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere