*Nettavisen* Nyheter.

Halloween verden rundt

Halloween inntreffer den 31. oktober, men feires av mange denne helgen.

29.10.06 15:10

(SIDE2):Barnas «Trick-or-Treat» foregår den 31. oktober. Festen for voksne blir feiret den siste helgen i oktober, i år var det lørdag 28.oktober.

Se bildespesial nederst på siden.

All Hallows Eve, er blitt forkortet til Halloween. På norsk blir Halloween gjerne kalt Allehelgensdag. Tradisjonen forbindes vanligvis med USA, men opprinnelig kommer den fra Irland.

Det Keltiske folket, som levde for mer enn 2000 år siden, markerte overgangen til et nytt år den 1. november. Kelterne mente at det gamle året døde om kvelden den siste dagen i oktober, og det nye året ble født dagen etter. Dødsgudene ble blant annet hyllet i forbindelse med at det gamle året var over. I forbindelse med årsskiftet ble de farligere enn ellers.

Maskene ble fra begynnelsen av båret for å skremme vekk skumle demoner som utsatte dem for ulykke, mens « Trick or Treat» -tradisjonen kun er 40 år gammel.

I Norge sier barn gjerne «knask eller knep» hvis de går fra dør til dør for å samle godteri.

Relaterte saker:

Det var kaos i kostymebutikkene i dagene før Halloween.

LES: Nordmenns hete Halloween-valg.

Det sies at Halloween er en unnskylding for gutter og jenter til å kle seg sexy. Er det nemlig èn gang i året vi er pålagt å vise litt hud, så er det Halloween.

LES: Kle deg sexy på Halloween.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.