Gå til sidens hovedinnhold

- Halsbånd kan skade hunden

Åtte av ti hunder sliter med nakkeplager, viser undersøkelse.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Veterinær Are Thoresen stusset da en dyreeier fortalte at hunden hans ikke ville drikke, selv om den spiste fra matskåla. Den ville bare drikke av en bekk i nærheten. Dermed skjønte han at det var nakken som plaget hunden.

- Vannskåla sto så langt ned at hunden ikke ville bøye seg. Dermed var det åpenbart at den slet med nakkeplager, sier Are Thoresen til Nettavisen.

Bånd har skylda
Etter dette startet veterinæren en systematisk undersøkelse av hundene på klinikken sin. Av alle ca. 750 hundene han undersøkte hadde 78 prosent plager med nakken.

- Hundene hadde ulike plager, fra muskelplager til traumer i nakken. Plagene skyldtes i stor grad at nakken ble slitt i halsbåndet, fortsetter Thoresen.

Siden plagene forplanter seg i nervesystemet kan hundene kan få vondt flere steder som en følge av slitasje i halsbåndet.

- Man ser at de har problemer med alt fra å spise til å logre, og svært få er klar over at disse plagene kan skyldes halsbåndet. Jeg etterlyser flere undersøkelser og mer informasjon på dette området, avslutter Are Thoresen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bakenforliggende årsaker
Kirurg ved Veterinærhøgskolen Øyvind Stigen kjenner ikke til omfanget av slike skader. Han ser at halsbånd kan skape problemer for hunder.

- Hunder kan få traumer i nakken etter rykk i halsbånd, sier Stigen til Nettavisen.

Likevel er det ikke alltid selve halsbåndet er grunnlaget for skadene.

- Ofte kan halsbåndet være en utløsende faktor for bakenforliggende plager, som svekkelse i leddbånd og skjelett, avslutter Øyvind Stigen.

Les mer fra Dittdyr.no:

Blodkamp i Kabul

Her er de ti rareste dyreartene

Gjenoppdaget etter 1300 år

Halsbånd er mer populært enn sele i Tropehagen Zoo sine butikker. Daglig leder for butikkjeden mener nakkeplager kommer an på eieren, ikke båndet.

- Hvorvidt hunden bør ha bånd eller sele kommer an på eier og hunden. Det er aldri bra å rykke i båndet, men det er ikke noe problem å ha hunden i bånd om den er disiplinert nok, sier Morten Jakobsen, daglig leder i Tropehagen Zoo, til Nettavisen.

Jakobsen mener at hundene selvsagt må ha sele når eier går tur med ski eller sykkel.

- Sele kan være riktig for noen type hunder og i enkelte situasjoner. Våre ansatte får bred kursing av veterinærer om hva som passer, og det skal være en dialog mellom hundeeiere og butikkansatte om kjøp av viktige redskaper for hund, avslutter Morten Jakobsen.

Synes du det er riktig å bruke halsbånd? Diskutér her

Kommentarer til denne saken