RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halsbrekkende innsats for å være først med skatten

Sist oppdatert:
En sykkeltur i turbofart, en 15-årig elev og heiskapring førte til at VG.no hadde skattetallene ute klokken 09.29. - Tallene er ganske viktige for oss, medgir redaksjonssjef Espen Egil Hansen.

Scenario ved DM-Huset i Tordenskjolds gate 6 i Oslo klokken 09.00:

En topptrimmet VG-syklist med hjelmen på hodet og foten på pedalen. Ved siden av en syklist og en fotsoldat fra konkurrenten Dagbladet klar til å rushe tilbake til Akersgata med den samme verdifulle lasten, en A4-konvolutt med en CD oppi.

På denne CD-en befinner det seg informasjon som avslører hvem som har tjent mest i året som er gått. Og som indirekte kan føre til at både VG og Dagbladet tjener litt mer i året vi er inne i. Trafikkmengden på nettet ved slike begivenheter er enorm, Ola og Kari er svært opptatt av både naboens og kjendisenes inntekter.

Mens Dagbladet har varslet at de tidligst kommer med tallene klokken 10.00, satser VG alt på å være først ute.

- Når vi først gjør dette, er det viktig å være tidlig ute. En time etter betyr endel for oss rent trafikkmessig. I en liten periode har vi nærmet oss ytegrensen nå, sier redaksjonssjef Espen Egil Hansen i VG.no når klokka nærmer seg 10.30 på formiddagen. Oversikten har allerede ligget ute én time på VGs nettsider.

Årsaken til at det bare har tatt en halv time å få skattetallene publisert, ligger i en betydelig innsats fra utviklingssjef Geir Larsen. Han sykler til jobben hver dag, er blitt nominert til den best trente i internettredaksjonen til VG og ble valgt til å sykle de 650 metrene fra Tordenskjolds gate til Akersgata.

- Det er jo viktig at man velger folk med spisskompetanse til en slik sentral oppgave, sier Larsen til Propaganda i etterkant, uten å virke det minste andpusten. Han medgir at han muligens syklet mot enveiskjøring i Akersgata og altså begikk et lovbrudd for å få tallene i havn, men fastholder at det var liten trafikk i morgentimene i fredagsrushen i Oslo.

Han fikk overdratt den viktige pakken til en 15-årig utplassert skoleelev som hadde til oppgave å spurte inn i heisen med CD-en. Der stod en programmerer og holdt igjen heisen og tok den opp i femte etasje sammen med en annen prosjektleder for å legge ut skatten 2002 på VG.no.

- Jeg vil påstå at tempoet på parsering og tilrettelegging av tallene var en større prestasjon enn selve sykkeljobben, sier Larsen og lurer på hvor det ble av Dagbladet.

Klokken 10.00 lå i hvert fall ikke tallene ute på Dagbladet.no.

- Vel, vi var ute omtrent 10, men så gikk vi ned, for så å komme opp igjen senere. Dette er fagmiljøets lille kamp for å være først, men hva det egentlig betyr når det gjelder lesere er svært lite, mener redaktør Esten O. Sæther i DB Medialab som publiserer Dagbladet.no.

- Nyheter kommer veldig fort på nettet, men jeg tror ikke det betyr mye i det lange løp å være så kjapp som mulig. Det som presteres hver eneste dag, er det som betyr noe. Du må lage en nettavis med en identitet du ikke finner andre steder, individualiteten til hver enkelt avis bryr brukerne seg aller mest om, mener han.

VGs Espen Egil Hansen mener det imidlertid er svært viktig å være først og samtidig levere en stabil tjeneste. VG.no har for anledningen investert i splitter nytt datautstyr.

Kort tid etter at skattelistene ble lagt ut på VG.no, passerte trafikken 100 søk i sekundet, og VG ble tvunget til å skru av loggen.

- Vi kjøpte nytt utstyr i fjor på samme tid. Trafikken øker daglig, og vi ville uansett ha skaffet oss dette utstyret innen et halvt år for å takle den økende belastningen, hevder Hansen.

Likevel er det liten vits for VG å utvise for mye skadefryd i forhold til sin krasseste aviskonkurrent. VG var nemlig ikke alene om å bruke kun en halv time på å legge ut skatten. SOL, i sin debut som skatteliste-leverandør, klarte nemlig akkurat den samme bragden fra sin base i Nydalen i Oslo.

Og der var det ikke nødvendig med fysiske anstrengelser for å få informasjonen på plass.

Allerede dagen før hadde Eniro/SOL fått utlevert en CD med passordbeskyttet informasjon. Klokken 09.00 fikk portalselskapet utlevert passordene og så var teknikerne i gang med jobben...

Her kan du sjekke skatten hos VG

Her kan du sjekke skatten hos Dagbladet

Her kan du sjekke skatten hos SOL

Her kan du sjekke skatten hos vår søsterpublikasjon DinSide

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere