RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halshugging er «spill» for galleriet

Halshugging er et klart brudd på tidligere muslimske terroristers taktikk. Hovedårsaken til denne endringen er internett, mener TV 2 Nettavisens uavhengige debattskribent Henrik Færevåg. Hva tror du?

Igjen rystes vi av grusomme bilder av halshugging på internett. Halshuggingene (eller drap som om de var sauer, er OK så lenge snittet er skåret mot Mekka, som det heter i den ytterliggående islamske bruksanvisningen de er tuftet på) er et klart brudd på tidligere muslimske terroristers taktikk.

Hvis vi husker tilbake til Libanon tiden og de amerikanske gislene som ble holdt i årevis, i enkelte tilfeller, var vitsen å få vist jevnlig forskjellige situasjoner på hjemlige TV-skjermer sammen med slektningenes rop om hjelp og nåde til skrekk og advarsel.

Hovedårsaken for policyendringen er internett. I internett har terroristene funnet en kringkastingsjef som er villig til å bringe de mest grusomme bildene. Eugene Armstrongs henrettelse ble hentet ned 250.000 ganger bare fra en amerikanske side som hadde lagt den ut.

Terror er ment å skremme, terrorisere og ingenting er «bedre» enn å se amerikanere bli skåret halsen over på med sløve kniver eller sag i ett tilfelle. Det letes se lvfølgelig etter måter å svare på fra amerikansk side. Og det kan virke som om de har adoptert den israelske metoden.

Hver gang en israeler blir drept i en aksjon drepes tre-fire palestinere i et raid. En annen kjent israelsk taktikk er å henrette sentrale personer uten varsel. Fredag henrettet USA Abu Anas al-Shami i et rakettangrep mot bilen hans. Det er han som skal ha vært stemmen på de fleste båndene om fangers behandling og han står gruppen Tawhid and Jihad og dens leder Abu Musab al-Zarqawi nær. Det skal ha vært Zarqawi selv som skar over halsen på Eugene Armstrong mandag, altså tre dager senere.

I hele går var det amerikanske angrep mot Shia-områder. I den grad det finnes dekning i koranen for halshuggingene, så er de knyttet til overløpere eller kollaboratører. Det vil i så fall si at de to italienske damene som er meldt drept ikke kommer inn under denne kategorien. De var på hjelpeoppdrag, mens de andre var eventyrere på jakt etter godt betalte jobber i farlig territorium. Tiden vil vise om de italienske damene virkelig er drept.

Den ytterste taktikken USA kan benytte seg av er å drepe familiene til selvmordsbombere og halshuggere for å avskrekke tilbake. Det har ikke versert rapporter om det så langt. I det makabres teater er det meste mulig. Har noen innspill på dette? Er internett skyld i halshuggingene? Hvor langt vil amerikanerne gå for å stoppe de PR-messig ødeleggende halshuggingene?

Delta i debatten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere