Gå til sidens hovedinnhold

Halve befolkningen bruker bibliotekene

Oslo (NTB): Halvparten av befolkningen bruker landets biblioteker, og fire av ti besøkende er godt fornøyde med tilbudet der de bor, viser en undersøkelse som Sentio har laget for Nationen.

52 prosent svarer at de benytter seg av bibliotekene. Av disse oppgir 42 prosent at de er godt fornøyde med tilbudet der de bor. Samtidig svarer 47 prosent at de aldri bruker fylkesbibliotekene der de bor.

- Resultatet samsvarer med inntrykket vårt. Cirka halvparten av befolkningen bruker biblioteket, og de som bruker det er stort sett veldig fornøyd. Over tid ser vi svak, men jevn nedgang i bruken av biblioteket. Det er ikke rart når man ser på antallet biblioteker i dag og for 20 år siden, sier leder av Norsk bibliotekforening, Ingeborg Rygh Hjorthen, til Nationen.

I perioden mellom 1995 og 2005 ble 292 biblioteker lagt ned i Norge. Fra 2005 og fram til nå har ytterligere 64 biblioteker stengt for evig og alltid. Men bibliotekene låner fortsatt hvert år ut nærmere 20 millioner bøker. Det er folk med høy utdanning som bruker bibliotekene mest. Ifølge undersøkelsen benytter 62 prosent av kvinner seg av bibliotekene, mens 43 prosent av menn gjør det samme.

- Mens mange høyt utdannede mennesker bruker bibliotekene først og fremst som et utlånssted hvor de henter bøker og forsvinner i løpet av få minutter, bruker flere av de med lavere utdanning biblioteket som mer enn et stoppested. De setter seg gjerne ned og blir på biblioteket i mange timer. De låner ikke like ofte med seg noe hjem, sier professor i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Svanhild Aabø. (©NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her