RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halvorsen spår kraftig fall i ledigheten

Sist oppdatert:
SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen venter et kraftig fall i arbeidsledigheten i løpet av året.
Hun frykter at den store aktiviteten i norsk økonomi kan skape betydelig mangel på arbeidskraft allerede i 2007.Søndag vendte SVs landsstyre oppmerksomheten fra Barentshavet og miljø til statsbudsjettet for 2007 og partiets hovedprioriteringer. Halvorsen tok på seg finansministerhatten og ga fylkesledere og sentralstyre en gjennomgang av de overordnede tendensene i norsk økonomi.

Det meste går så det griner, det måtte bare finansministeren erkjenne. Men også oppgangstider har sine utfordringer, og Halvorsens budskap til forsamlingen var at SV i regjering må bli tydeligere på sine viktigste saker.

- Polske og svenske arbeidere er kommet oss til unnsetning. Men nå går det bedre i deres hjemland, og det er ikke sikkert like mange søker arbeid i Norge. Dette kan skape begrensninger for hvordan vi former budsjettet for 2007, sa Halvorsen.

Faller raskt
Hun viste kurver over utviklingen i økonomien, og der framgår det at sysselsettingen vil øke med 22.000 personer i løpet av 2006. Veksten i økonomien er så god at det nesten skaper bekymring. Rentenivået er besnærende lavt, og Halvorsen frykter at mange unge kan komme i alvorlig pengeknipe dersom Norges Banks anslag på 5-6 prosents rente rundt 2010 slår til.

- For tredje år på rad er veksten høyere enn gjennomsnittet for de siste 25 år. Det går veldig bra i næringslivet, særlig i bygg og anlegg er aktiviteten på topp. Nå er det viktig å få vridd veksten over på andre områder som SV også synes er viktige, sa partilederen.
Hun la til at den høye oljeprisen vil gi en betydelig økning i antallet milliarder som tas av oljefondets avkastning, i henhold til den såkalte handlingsregelen.

- I 2005 utgjorde 4 prosent 73 milliarder kroner. Men fram mot 2010 kan dette beløpet stige til 110 milliarder, selv om anslagene er usikre. Det sier om handlingsrommet vi har, sa Halvorsen.

Fire hovedområder
SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås presenterte partiets hovedsaker for 2007-budsjettet: Kunnskaps-Norge, miljø, rettferdig fordeling og internasjonal solidaritet.

- Jeg snakker for partiet, og står friere enn Kristin som må snakke for hele regjeringen. Den store forskjellen på å være i posisjon, og ikke i opposisjon, er at vi begynner budsjettarbeidet allerede i februar og ikke i oktober, når budsjettet legges fram, sa Holmås.

En av de nye parolene i SV er at partiet må tidlig inn i beslutningsprosessene for å få innflytelse, og i tråd med denne erkjennelsen ble presentasjon fra Halvorsen og Holmås omfavnet av et fornøyd landsstyre. Power-point og proffe presentasjoner går rett hjem hos partiets tillitsvalgte.

På kvinnedagen 8. mars skal SVs stortingsgruppe legge siste hånd på hovedsakene partiet vil kjøre fram på neste års budsjettet, så vidt i tide før regjeringens budsjettkonferanse 21. mars.

(NTB)

Rettferdig fordeling
Både boligrente og skatteprofil ligger innenfor SVs område «rettferdig fordeling». Holmås frykter utslagene av en økende rente, særlig for småbarnsfamiliene. Mange vil ikke klare en rente på 6 prosent.

– Derfor er det viktig å holde orden på økonomien. Vi må sørge for at folk blir mindre sårbare for store svingninger og ta noen grep for å få mer stabile renter, sier partiets finanspolitiske talsmann.

Flere av dem som tok ordet etter innledningene, mente at skatteprofilen i 2006-budsjettet, med store lettelser til dem med høyest inntekt, var pinlig å forsvare utad og at en endring må komme i 2007. Holmås sa at dette var et nødvendig onde som fulgte av skattereformen, men han kunne ikke love annet enn å arbeide for «mer rettferdig fordeling».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere