*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten av 16-åringer slanker seg

MØRKETALL: Mange spiseforestyrrelser oppdages aldri. Foto: Crestock

- Vellykkethet måles dessverre også i antall kilo.

13.02.10 16:59

(SIDE2): - En ganske fersk undersøkelse blant tiendeklassinger i Østfold viser at halvparten av jentene på ett eller annet tidspunkt hadde forsøkt å slanke seg. Men jeg tror altså ikke dette bare har med modellbransjen å gjøre. Vi lever i et ytrestyrt samfunn, der vi først og fremst blir vurdert etter hvordan vi ser ut og hvilke statussymboler vi omgir oss med. Vellykkethet måles dessverre også i antall kilo, forklarer Generalsekretær i organisasjonen «Rådgiving om Spiseforstyrrelser» (ROS), Ingjerd Strøm Skreien, til Side2.

Men selv om modellbransjen ikke får hele skylden for unge jenters skremmende kroppsholdninger, vier en fersk undersøkelse fra Food Standards Agency i England at tenåringsjenter unngår proteiner og melkeprodukter i et forsøk på å bli like tynn som sine rollemodeller.

- Påvirkningen fra reklamebransjen gjelder på mange områder, ikke bare når det gjelder «tynnhet». Jeg tror heller det er slik at tenåringsjentene ønsker seg hele pakken, at de ser på kjendisene som vellykkede og at de derfor blir forbilder, informerer hun, og påpeker at tenårene er en alder der det er viktig å høre til, å ikke skille seg ut.

- Mange unge føler et stort forventningspress, samtidig som valgmulighetene er større enn før. Budskapet er at du kan bli hva du vil, det er opp til deg selv. Det fører til at mange har problemer med å finne sin plass, de kjenner seg mislykket og fortvilet, og strever med angst og depresjoner. Tenåringer er mer påvirkelige enn voksne, men kroppspresset gjelder i aller høyeste grad også voksne kvinner – og i stadig større grad også gutter og menn, forklarer Skreien videre.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

- Mer bevissthet
I fjor fikk Kate Moss stor kritikk da hun gikk ut å sa at «Ingenting smaker så godt som tynn føles». Det ble også opprør da den Uruganske modellen Luisel Ramos døde av hjertestans, som en følge av spiseforstyrrelsen anorexia, i 2006. Hun hadde visstnok i de tre månedene før hun gikk bort fulgt en diett bestående av salatblader og Coca-Cola.

Skreien mener modellbransjen er en utsatt bransje, men hun både tror og håper det er en økende bevissthet omkring spiseforstyrrelser hos modeller og en vilje vil å bekjempe problemet, og hun nevner blant annet Frankrike og at det her er innført strengere regler for motebransjen og modellenes vekt og BMI.

Får unge jenter spiseforstyrrelser på grunn av tynne modeller eller kjendiser?

- Spiseforstyrrelser er et sammensatt problem. Å si at spiseforstyrrelser hos unge jenter er direkte knyttet til tynne modeller eller kjendiser, blir en for enkel forklaringsmodell. De fleste som får en spiseforstyrrelse sliter med lav selvfølelse og prøver å få kontroll over livet sitt ved å ta kontroll over maten. Det handler mer om hvordan de unge vurderer seg selv - er jeg bra nok, er jeg flink ok, er jeg tynn nok– og ikke minst hvordan de tror de blir vurdert av andre. Samtidig som valgmulighetene er større enn noensinne, er definisjonen for vellykkethet på mange måter blitt snevrere, forklarer Skreien.

Klikk på bildet for å forstørre.

For lite jern i kostholdet
Den engelske undersøkelsen fra Food Standard Agency viser også at 46 prosent av tenåringsjentene får i seg for lite jern, og de står derfor i fare for å få blodmangel. Dette kan føre til at man føler seg både sliten og sløv.

Ifølge Daily Mail pekes det også til andre usunne kosthold som er lav på både magnesium og selen – noe som kan bidra til at man får både søvnproblemer og humørsvingninger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Videre viser det seg at kun syv prosent spiser de anbefalte fem om dagen av frukt og grønnsaker, og veldig få får også i seg nok fet fisk. Fet fisk inneholder som kjent Omega-3 fettsyrer som er viktig for både hjerte og nervesystem.

- Dropper frokosten
Selv om ingen lignende undersøkelse er gjennomført i Norge den siste tiden, er det en kjensgjerning at også norske tenåringsjenter ikke har et optimalt kosthold.

- Vi vet at det er vanlig blant norske tenåringer, både jenter og gutter, å for eksempel droppe frokosten. Det har uheldige konsekvenser. Mange spiser lite først på dagen, men «sprekker» og ender med å la seg friste av lett tilgjengelig gatekjøkkenmat. Noen gjør dette for å slanke seg, andre er kommet inn i en «bakvendt» måltidsrytme. Å spise for sjelden og for lite variert er nok ganske vanlig. ROS prøver å formidle at ingen mat er «farlig», men at kostholdet må være balansert i forhold til det kroppen trenger, sier Skreien.

Har du noen gang slanket deg? Diskuter under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.