*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten av asylsøkerne fra Syria var enslige menn

En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

1550 enslige menn fra Syria søkte asyl i Norge i oktober.

25.11.15 18:05

I Norge utgjør fortsatt enslige syriske menn en stor andel av asylsøkermassen.

Tall Nettavisen har innhentet fra Utlendingsdirektoratet (UDI), viser at var det 3401 syrere som søkte asyl i Norge i oktober måned.

Av disse var det 1962 menn, hvorav om lag 1550 var enslige syriske menn, noe som utgjør 79 prosent.

- Mennene tar risikoen
I samme måned var det 758 syriske barn, 563 kvinner og 118 enslige mindreårige som søkte asyl i Norge.

- Det er flere grunner til at det er en stor overvekt av menn. Den ene grunnen er at reisen er farlig, og det er en tradisjon - ikke bare i Midtøsten, men mange andre steder også - at det er mennene som tar denne typen risiko på vegne av familien, sier seniorrådgiver ved Flyktninghjelpen, Pål Nesse, til Nettavisen.

- På mange måter er Midtøsten et patriarkalsk samfunn hvor det er mennene som har ansvar for å forsørge familien og åpne nye muligheter for familiens beskyttelse. Det er også mange tilfeller hvor mennene har familie, og konene og barna håper på å komme etter, sier Nesse.

Les også: Antall asylsøkere over Storskog stuper

Canada avviser enslige menn
Den kanadiske regjeringen lanserte tirsdag en ambisiøs plan om å ta imot 25.000 syriske kvoteflyktninger fra flyktningleirer i Libanon, Tyrkia og Jordan.

I motsetning til Norge, kommer det så å si ingen syriske flyktninger til Canada for egen maskin. Derfor bruker den kanadiske regjeringen enorme pengesummer på å hente kvoteflyktninger i Midtøsten.

Kvoteflyktningene skal hentes i fly og bringes til Canada innen februar neste år. Kanadierne vil i utgangspunktet prioritere å ta imot hele familier, kvinner og barn, samt homofile menn.

Enslige, heterofile menn blir imidlertid nedprioritert av canadierne, melder Canadas allmennkringkaster CBC.

«Flyktningene inkluderer hele familier, kvinner utsatt for risiko, homofile og lesbiske, samt enslige menn som anses som sårbare grunnet deres tilknytning til LGBT-miljøet eller dem som ledsager foreldre som en del av familien», lyder asylprogrammet til Canada.


Klikk på bildet for å forstørre.

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, avbildet sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Svært uheldig
Nesse roser Canada for at de tar imot 25.000 syriske kvoteflyktninger, og sørger for en trygg reisevei til Canada. Han er imidlertid kritisk til sorteringen.

- Det at man ikke tar inn enslige menn, med noen få unntak, er svært uheldig fordi beskyttelse skal gis utfra beskyttelsesbehov, uavhengig av kjønn, alder, religion og etnisk opprinnelse, sier Nesse.

- Det er en unødvendig mistenkeliggjøring av unge, syriske menn. Hvis vi tenker på det tragiske som skjedde i Paris, så var de fleste som sto bak angrepet, folk som bodde i Europa, sier Nesse.

- Det er veldig viktig å minne om at syrerne flykter fordi de har blitt utsatt for denne typen terror i fire år. De har like stort behov for beskyttelse som alle oss andre. Erfaringsmessig er det ikke sånn at det er mange terrorister blant flyktningene, legger han til.

Les også: Solberg: - Det norske mottakssystemet er i krise

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.