*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten av befolkningen kan være utslettet

To personer går blant de store ødeleggelsene i Minamisanriku. Foto: YOMIURI SHIMBUN (Afp)

Kan ikke gjøre rede for 9.500 mennesker i byen Minamisanriku.

12.03.11 21:50

9.500 mennesker er ikke gjort rede for i kystbyen Nordøst Minamisanriku i Japan, ifølge det statlige japanske nyhetsbyrået Kyodo news .

Byen har en befolkning på 17.000 mennesker. Det betyr at over halvparten av befolkningen kan være døde.

- Det er nesten bare sykehuset som står igjen og vannet har steget til fjerde etasje, sier en av BBCs korrespondenter i Japan.

Det offisielle tallet på antall omkomne er nå oppe i 687 med 650 mennesker savnet, men dette teller ikke med tallene fra Minamisanriku og det er usikkert om dette er inkludert de 200-300 menneskene som ble funnet døde i Sendai, opplyser Kyodo News.

BBC melder i sin livefeed at 1,4 millioner hjem skal være uten vann og rundt 5 millioner er uten strøm etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan med voldsom styrke fredag morgen. Skjelvet ble målt til 8,9 på Richters skala og dette utløste en tsunami slo innover store deler av Japans østlige og nordøstlige kyst.

Det er ventet at dødstallet skal stige siden man enda ikke har den fulle oversikten over store områder i Japan.

Lene Tangevald-Jensen fra Oslo (49) er på ferie i Tokyo. Da jordskjelvet inntraff fredag ettermiddag befant hun seg i den gamle delen av hovedstaden, og fikk oppleve dramatikken på nært hold.

- Alt stoppet opp og alle ble helt stille. Du kunne høre fuglene flakse med vingene, så stille ble det, forteller Tangevald-Jensen til Nettavisen.

Les også: - Alle bygningene ristet.

Etterskjelv og eksplosjon
Et sterkt etterskjelv skal også har rammet Fukushima lørdag ettermiddag. Dette skjelvet var på 6 på Richters skala, melder NHK.

Dette er et av mange etterskjelv som har rammet Japan det siste døgnet.

Tidligere lørdag var det en eksplosjon ved kjernekraftverket Fukushima. Dette skjedde ved 09-tiden.

Les også: Eksplosjon ved kjernekraftverk.

Evakueringssonen rundt anlegget er utvidet og innbyggere i regionen har fått beskjed om å holde seg innendørs, skru av ventilasjonsanlegg og ikke drikke vann fra krana.

Kyodo News meldte lørdag at det ikke er skader på reaktorbeholderne.

Hva som forårsaket eksplosjonen er ikke kjent, men det spekuleres i at den kan ha blitt forårsaket av hydrogengass.

300-400 omkomne
Redningsstyrker har funnet mellom 300 og 400 omkomne mennesker i den nordlige byen Rikuzentakata lørdag formiddag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Rundt 300.000 mennesker skal være evakuert nord i landet og dette tallet vil stige siden myndighetene stadig øker evakueringssonen rundt kjernekraftverket i Fukushima. Den er lørdag kveld på 20 kilometer.

Les fra fredag kveld: Begynner å få oversikt over ødeleggelsene.

Advarer mot å reise
Norsk UD advarer nå mot å reise til Japan.

«UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de japanske områdene hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien 11.03 i områdene Miyagi, Iwate, Aomori og Fukushima nordøst for Tokyo.», skriver UD på sine nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag