*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten av norske politifolk kan ikke bære våpen

- Det er ikke slik at du bare kan få noe utstyr i hånden og så gå ut, sier leder i Oslo Politiforening.

31.08.12 07:00

Oslo (NTB): Over halvparten av de vel 11.000 politiutdannede som jobber i politiet i Norge i dag, mangler godkjenning for å utføre ordenstjeneste, bære våpen eller delta i væpnede aksjoner.

Av dem som er ansatt i politiet og er under 45 år, mangler 3.608 personer godkjenning som innsatspersonell, skriver Aftenposten. Samtidig har antall væpnede oppdrag økt med 44 prosent de siste fem årene.

Grunnen til at så mange mangler godkjenning er at de ikke har fått delta på den nødvendige årlige treningen i regi av Politihøgskolen fordi ledelsen i politiet ikke har prioritert dette. Når man utdanner seg til politi i Norge, blir man samtidig såkalt innsatspersonell. For å opprettholde denne statusen kreves det at man hvert år gjennomgår opplæring, inkludert skytetrening og godkjenningsprøve for skytevåpen.

Sigve Bolstad, leder i Oslo Politiforening og nestleder i Politiets Fellesforbund, sier det å jobbe i operativ utetjeneste i politiet er en egen profesjon og en krevende oppgave.

- Det er ikke slik at du bare kan få noe utstyr i hånden og så gå ut, sier han.

- Politiet har en rekke viktige arbeidsoppgaver der det kreves stadig større kvalitet i det arbeidet som gjøres. Hvis en hel etterforskningsgruppe skulle skaffet seg årlig godkjenning, og vært enda mer borte fra etterforskningen for å trene, ville det fått store konsekvenser for etterforskningen av viktige saker, sier Bolstad til Aftenposten. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.