*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten av voldtektene skjer på fest

To vektere passer på russen under russetreffet på Tryvann i Oslo i 2013. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Mens overfallsvoldtekter er på retur, blir det flere festvoldtekter.

Politiet etterforsker fire voldtekter i forbindelse med russetiden. Sist helg skal to kvinner ha blitt voldtatt på Tryvann i Oslo. Før dette ble en russejente voldtatt i Tønsberg, og en annen i Halden.

Tall fra Kripos viser at antall festvoldtekter i Norge er kraftig stigende. Fra 2013 til 2014 økte andelen festvoldtekter fra 38 til 48 prosent.

Redaktør Kristin Thue i det feministisk nett-tidsskriftet Under Arbeid, mener at de fire russevoldtektene bare er toppen av isfjellet, og at mange russejenter blir misbrukt av russegutter som ikke alltid skjønner at de går over streken.

- Russe-voldtektsmannen er ung og norsk med mange venner, sier Kristin Thue til Nettavisen.

Les egen sak: -Russe-voldtektsmannen er ung og norsk med mange venner


Totalt ble det anmeldt 1223 voldtekter i 2014.

Kripos har kategorisert 840 voldtekter. 399 av disse var såkalte festrelaterte voldtekter, mens 93 var overfallsvoldtekter. Mens antall overfallsvoldtekter har vært på retur de siste årene, har antall fest-voldtekter gått kraftig opp.

Det viser Kripos sin ferske rapport om voldtektssitusjonen 2014 (ekstern lenke).

Klikk på bildet for å forstørre.

Antallet innrapporterte voldtektsanmeldelser 2011–2014 fordelt på voldtektskategorier. Overfallsvoldtekter går ned, mens antall festvoldtekter øker. Foto: (Kripos)

Av totalt 840 kategoriserte voldtekter, skal hele 48 prosent ha skjedd i forbindelse med fest. Av disse var 86 ofre under 18 år. Blant de som ble anmeldt for voldtekt, var det imidlertid bare 31 personer under 18 år.

Store mørketall
Også Kripos mener at det er store mørketall knyttet til voldtekt.

- Her er det store mørketall. Det er mange flere som blir utsatt for overgrep som ikke forteller om det, enn de som blir utsatt for overgrep og som forteller om det, sier politioverbetjent Harald Skjønsfjell som er prosjektleder på voldtektsgruppa til Kripos.

Kripos-kampanje
De mange festrelaterte voldtektene gjorde at voldtektsgruppa til Kripos i 2013 startet kampanjen Kjernekar. Den retter seg ikke bare mot gjerningsmenn, men også mot alle menn som er på fest. Budskapet er at vi skal ta vare på damene, og følge med slik at ingenting vondt skjer med dem.


Pensum i 9. klasse
Fra høsten vil norske 9. klassinger få aksjonen mot festvoldtekter - Kjernekar - i pensum. Både lærebøkene til Aschehoug og Gyldendal har tatt plakaten over inn i lærebøkene som en del av norskundervisningen.

I utgangspunktet blir plakaten brukt i forbindelse med læring i tekst- og bildeanalyse, men redaktør Birgitte Larsen i Gyldendal sier at forlaget håper at elevene også får en god diskusjon om det plakaten handler om.

- Dette kan gi mulighet for en meningsfull diskusjon i klasserommet, og være holdningsskapende, sier hun.

- Denne kampanjen tok vi med fordi den er god, fordi den er rettet mot målgruppen som vi lager bøker for, og fordi den har et viktig budskap, seniorredaktør Gro Schaathun i Aschehoug forlag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag