Gå til sidens hovedinnhold

Halvparten skadd i forskningsprosjekt

Oslo universitetssykehus stoppet forskningsprosjektet etter at tre av seks deltakere var skadd.

Totalt skulle 33 diabetikere være med på prosjektet, men etter at tre av de seks første testpersonene ble skadd, stoppet overlegen studiet, skriver Universitas.

I studien ble det benyttet vev som ble hentet kirurgisk ut fra bukspyttkjertelen. I denne prosessen gikk det galt for tre av testpersonene. Den ene fikk blødning under operasjonen, den andre fikk lekkasje fra bukspyttkjertelen, mens den tredje fikk bakterieinfeksjon og måtte behandles med antibiotika og ligge på sykehus i to uker.

- Det er alltid ubehagelig med en postoperativ infeksjon. Jeg kan ikke gå i detaljer, men det var ikke en ønsket situasjon de havnet i, sier overlege Knut Dahl-Jørgensen. Han sier at inngrepene som ble gjennomført var helt standard, men at antall skadde ble for høyt. Han tror likevel at antallet kan skyldes en tilfeldighet, og vil ikke være med på at studiet var for risikabelt i utgangspunktet.

- Jeg vil ikke si det. Ingen har fått varige mén av deltakelsen. Nytten av prosjektet er forhåpentligvis stor, sier han til universitetsavisen.

Risikoen ved forskningsprosjektet vurdert av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk sørøst (REK). Professor ved Senter for medisinsk etikk ved UiO, Bjørn Hofmann, sier at forsøkspersoner ikke skal utsettes for unødig risiko, men at større risiko kan aksepteres hvis pasienten selv har nytte av forskningen.

Leder Jon Lekven ved REK vest sier at høy risiko kan legitimeres hvis nytten er stor nok.

- Det å unngå risiko er å gjøre ingenting. Ønsker du ingen trafikkulykker stopper du bare all trafikk. I medisinske forsøk er det en realitet at risiko er involvert, sier han.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken