*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten sniker seg unna dugnad

Oslo (NTB): Halvparten av de spurte innrømmer å ha sneket seg unna dugnad én eller flere ganger, ifølge en undersøkelse som Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

53 prosent av de spurte svarer dette. 33 prosent av dem innrømmer å ha unnlatt å delta på dugnad flere ganger. 20 prosent av dem sier de har sneket seg unna dugnad minst én gang.

Undersøkelsen viser at 85 prosent av alle spurte irriterer seg over snylting og at 77 prosent kjenner noen som har skulket dugnad. Undersøkelsens resultat bekreftes av Håkon Lorentzen ved Institutt for samfunnsforskning. Han har undersøkt den norske dugnadstradisjonen. Det er mer snylting nå enn før, mener han.

- Alle slike systemer har gratispassasjerer. Det er en del som er overbærende og sier at de som skulker dugnaden kan komme tilbake året etter, men mange opplever nok at dette truer hele dugnadskulturen og blir en stor belastning for de som blir sittende igjen med alt arbeidet, sier Lorentzen.

Mange betaler nå i stedet for at andre skal gjøre arbeidet, og dugnadsånden er i forandring, legger han til. Forskeren mener det å snike seg unna dugnad er en sviktende fellesskapsfølelse og han sammenligner det med folk som snylter på trygd og skatt. (©NTB)

Annonsebilag