Halvparten under 35 år i USA vil ha sosialisme

Alexandria Ocasio-Cortez er tidenes yngste kvinne til å bli valgt inn i Den amerikanske kongressen. Hun omtaler seg selv som en sosialdemokrat.

Alexandria Ocasio-Cortez er tidenes yngste kvinne til å bli valgt inn i Den amerikanske kongressen. Hun omtaler seg selv som en sosialdemokrat. Foto: Mandel Ngan (AFP)

Snaut halvparten av Generasjon Z og Millenniumsgenerasjonen i USA vil bo i et sosialistisk land.

I USA blåser det nå en sosialistisk vind over den unge generasjonen, ledet an av de selverklærte sosialistene Bernie Sanders (77) og Alexandria Ocasio-Cortez (29).

Sanders fikk en enorm oppslutning blant unge velgere under Demokratenes nominasjonsprosess i 2016, mens Ocasio-Cortez har blitt en svært kjent rikspolitiker etter at hun ble valgt inn i Representantenes hus som tidenes yngste kongresskvinne i mellomvalget i fjor.

En fersk meningsmåling, som Harris Poll har utført for nettstedet Axios, viser at 49,6 prosent av unge velgere under 35 år (Generasjon Z og Millenniumsgenerasjonen) foretrekker å bo i et sosialistisk land.

Positiv holdning til ordet «sosialisme»

Undersøkelsen viser at Millenniumsgenerasjonen og Generasjon Z har en mer positiv holdning til ordet «sosialisme» enn tidligere generasjoner, og at det er mer sannsynlig at de vil omfavne sosialistisk politikk og sosialistiske prinsipper enn tidligere generasjoner, skriver Axios.

Millenniumsgenerasjonen er født mellom tidlig 1980-tallet og fram mot tidlig 2000-tallet, og er etterfulgt av Generasjon Z – som er født tidlig på 1990-tallet og 2000-tallet.

Generasjon Z og Millenniumsgenerasjonen vil trolig utgjøre 37 prosent av velgerne under presidentvalget i 2020.

Viktige hovedtemaer

Harris Poll har også gjennomgått hvilke hovedtemaer som er de viktigste for de ulike generasjonene.

Generasjon Z er opptatt av hovedtemaer som masseskytinger, raselikestilling, innvandringspolitikk og behandling av innvandrere. Millenniumsgenerasjonen er opptatt av helsetjenester, global oppvarming/klimaendringer og masseskytinger.

Generasjon X er opptatt av temaer som tilgang på helsetjenester, terrorisme/nasjonal sikkerhet og nasjonal gjeld – som er de samme hovedtemaene som babyboomers og de eldre generasjoner er opptatt av, ifølge Axios.

Spørreundersøkelsen ble utført i slutten av februar måned, og hadde drøyt 2000 deltagere.

Senator Bernie Sanders avbildet sammen med daværende kandidat til Kongressen Alexandria Ocasio-Cortez under et valgarrangement i fjor. Foto: Jaime Green (AP)

- En ny venstrepopulisme

Hilmar Mjelde er postdoktor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere uttalt til Nettavisen at det er en ny venstrepopulisme som skyller inn over Det demokratiske partiet.

- Partiet er nå på sitt mest venstreorienterte siden 1970-tallet. Bill Clinton tok det mot sentrum igjen, men en ny venstredreining begynte under Obama. Den skjøt fart med Bernie Sanders og Elizabeth Warren i spissen, med Hillary Clinton diltende etter. Så det er ytre venstre som definerer både samfunnsproblemene og løsningene i partiet i dag, uttalte Mjelde.

- Ocasio-Cortez er et eksempel, ikke en årsak. Det dreier seg om en ny venstrepopulisme. Populisme, som betyr en stil og en ideologi som setter folk flest opp mot elitene, får oppsving i krisetider. Finanskrisen og handlingslammelse i D.C. var en katalysator for ny populisme på både høyre og venstre i USA, sa Mjelde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: amerikansk politikk

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag