*Nettavisen* Nyheter.

Halvparten vet ikke at de er syke

Foto: (Foto: Privat)

Ifølge lege Sofie Hexeberg kan disse tipsene redusere risiko for diabetes.

16.11.11 14:14

(SIDE2): Mer enn 230 millioner mennesker i verden har diabetes. Ifølge Verdens helseorganisasjon vil antallet øke til 333 millioner innen 2025, pga. aldrende befolkning, urbanisering, uheldige kostvaner og mindre fysisk aktivitet. 50 prosent av alle som har diabetes på verdensbasis vet ikke at de har sykdommen.

Diabetes ble før kalt sukkersyke som bærer sitt navn med rette.

- Ved diabetes type 2 blir man syk fordi man spiser mer sukker enn kroppen kan håndtere, sier lege Sofie Hexeberg.

Hun er i likhet med mange andre leger og ernæringsfysiologer opptatt av hvordan man kan forebygge diabetes ved hjelp av kostholdet.

Mandag er Verdens Diabetesdag og mange lever med diabetes uten å vite det. Det har Norges Diabetesforbund valgt å fokusere på i år.

LES SAKEN: Test din diabetesrisiko

Her er Hexebergs tips til hvordan man kan forebygge sykdommen som blir mer og mer vanlig i den norske befolkningen.

1. Reduser betydelig på inntak av karbohydrater inklusive sukkerholdig mat og stivelsesrike matvarer som brød, poteter, ris og pasta.

2. Øk inntaket av naturlig fett.

3. Beveg deg regelmessig og finn en mosjonsform du trives med og kan fortsette med over tid.

4. Sørg for å få nok søvn.

5. Reduser stress så langt det lar seg gjøre.

- Forstadier til diabetes

Lege on indremedisiner Fedon Lindberg er en mann som har lang erfaring med diabetes. Han mener mørketallene er store.

- Det finnes både store mørketall ift. antall udiagnostiserte diabetes tilfeller, men også enda flere som har forstadier til diabetes, såkalt «dysglykemi». Det er jo hos dem med overvekt og fedme de fleste tilfeller med type 2 diabetes diagnostiseres, nesten 80 prosent av dem med type 2 diabetes er eller har vært overvektig. Allerede med BMI over 27 øker risikoen for diabetes 2, den blir høyere og høyere med økende BMI. Har man en av foreldre med type 2 diabetes, har man 40 prosent risiko for å utvikle den selv, har man begge foreldre med type 2 diabetes, er risikoen 80 prosent.

- For lite søvn, mye stress, lite fysisk aktivitet og feil kosthold med mange raffinerte raske karbohydrater (sukker, stivelse) er hovedårsakene til diabetes utviklingen, som følger fedmeepidemien. Alle med BMI over 30 og over 40 år bør bli testet med sukkerbelastning, hvis fastende blodsukker er normalt.

Diabetes epidemien sprer seg enormt raskt og diabetes er ett av verdens største helseproblem og verst rammes faktisk mange u-land. Dette er en dag til ettertanke for oss alle.

Norge har i dag rundt 200.000 personer med diabetes. Rundt 100 000 personer er udiagnostiserte, og lever i dag med sykdommen uten selv å vite om det.

Av de 200.000 har bare rundt 25.000 type 1-diabetes, mens resten har type 2-diabetes (som er livsstilsrelatert). Innvandrere fra for eksempel Pakistan får 4 ganger hyppigere type 2 diabetes enn etniske nordmenn.

Fra å være en sykdom som rammet neste bare eldre (mange har hørt betegnelsen ”gammelmanns sukkersyke”), får stadig yngre type 2, ikke insulinavhengig diabetes. Særlig barn i fattige og mindre utviklede sosiale lag og land rammes, men det finnes også store etniske forskjeller. I Japan har 80 % av barn med diabetes type 2, altså den ”voksne” type, mens i Europa og USA er det omvendt. Jo tidligere man får diabetes, desto større er risiko for å få kortere og dårligere liv. Ubehandlet eller dårlig behandlet, fører diabetes til ca. 10 år forkortet levetid.

HTML EMBED

Annonsebilag