*Nettavisen* Nyheter.

Halvt år i fengsel etter «lek» med softgun

Bevæpnet politi maskingevær pistol beredskapstropp Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Bevæpnet politi måtte til for å pågripe mannen.

27.12.11 18:00

En mann i 40-årene fra Kautokeino er av Indre Finnmark tingrett dømt til fengsel i fem måneder for å ha skutt med en softgun mot politiet i juli i år, skriver Finnmark Dagblad.

Skytingen skjedde da mannen skulle pågripes etter å ha vist fram våpenet inne på Esso-stasjonen tidligere på dagen.

Våpenet skal ha sett ut som et alminnelig håndvåpen.

I retten kom det fram at mannen var alkoholpåvirket da han dro fram en gassdrevet pistol på Esso. En av de ansatte forklarte i retten at mannen var full og ukontrollert da han plutselig tok frem pistolen. Den ansatte trodde pistolen var ekte, og opplevde situasjonen som svært ubehagelig. En annen kunde fikk snakket med pistolmannen, og situasjonen roet seg. Deretter dro mannen hjem.

Ble nesten skutt
I mellomtiden fikk politiet bevæpningsordre, og forsterkninger fra Alta ble tilkalt. Politiet rykket ut til mannens bolig, omringet den og ba ham komme ut. Tiltalte kom ut på trappen. Pistolen hadde han i hånden, og ifølge dommen var han høylytt og tydelig beruset.

Mannen siktet mot en av politibetjentene og avfyrte våpenet. Betjenten trodde våpenet var ekte og hadde gjort seg klar til å skyte tilbake. Han kastet seg i dekning da han ble skutt etter, og antok fra lyden av våpenet at det måtte dreie seg om en gasspistol eller en pistol med lyddemper.

På grunn av den spente situasjonen bestemte politiet seg for å innkalle panserforsterkninger fra Hammerfest. Mens politiet ventet på nye forsterkninger gikk mannen inn og ut av huset med pistolen i hånden.

Da forsterkningene kom tok politiet posisjon ti meter fra ytterdøren. Kautokeino-mannen kom ut og avfyrte flere skudd mot politiet. Det ble da klart at det dreide seg om et gassvåpen. Kort tid etter ble mannen pågrepet på trappa. Situasjonen varte i fem timer, og i retten forklarte politibetjenten som først ble skutt etter at situasjonen var dramatisk og truende, og at han var nær ved å skyte tiltalte.

Kautokeino-mannen på sin side forklarte at han ikke skjøt mot politiet, men ned mot gulvet for å vise at våpenet ikke var farlig. Denne forklaringen fant retten lite troverdig.

Våpen utenfor barnehage
Et annet forhold i tiltalebeslutningen mot mannen gjaldt visning av en luftpistol utenfor en barnehage i Kautokeino i september i år. Luftpistolen skal i likhet med gasspistolen ha sett ut som et vanlig håndvåpen. Dette forholdet nektet mannen straffskyld for under rettsforhandlingene, noe retten også frikjente ham for.

Mannen nektet for å ha hatt med seg våpen forbi stedet. Ingen vitner hadde sett ham med våpen heller, og tipset til politiet den dagen var kun basert på mistanker om at han kunne ha et våpen med seg.

Kom med trusler
Mannen er i samme dom dømt for å ha brutt et besøksforbud mot en kvinne han tidligere har vært voldelig mot. Besøksforbudet er brutt ved to anledninger i år.

Kvinnen forklarte i retten at den tiltalte hadde oppsøkt henne og en venninne på en kafé i Finland. Der kom mannen med trusler mot dem. Mannen på sin side mente han kun hadde truet venninnen, og derfor ikke hadde brutt noe besøksforbud.

I den andre episoden hadde mannen oppsøkt kvinnens bolig, men hun hadde ikke sluppet ham inn. En drosjesjåfør bekreftet historien. Han hadde nemlig kjørt mannen til kvinnens bolig. I retten nektet Kautokeino-mannen for dette, og mente seg utsatt for en konspirasjon fra de to. Denne forklaringen festet retten liten lit til.

Til fratrekk for fengselsstraffen på fem måneder kommer 33 dager som mannen har sittet varetektsfengslet. Han må også tåle inndragning av en gassdrevet pistol, men slipper å betale saksomkostninger.

Les flere saker i Finnmark Dagblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.