Gå til sidens hovedinnhold

Hamas avfyrte raketter mot Jerusalem - Israels motangrep skal ha kostet flere mennesker livet

Minst 20 døde etter Israels angrep på Gazastripen, opplyser palestinske myndigheter

Minst 20 er døde, blant dem ni barn, er ifølge palestinske myndigheter drept i israelsk angrep på Gazastripen. Israel opplyser å ha angrepet tre Hamas-ledere.

Et av barna som ble drept var under ti år gammelt, ifølge helsedepartementet i Gaza by. 65 palestinere er såret i angrepene, som kom etter at Hamas avfyrte flere raketter mot Israel.

Hamas ga kort tid før rakettangrepet israelske myndigheter frist til klokka 18 lokal tid med å trekke soldater og politifolk vekk fra al-Aqsa-moskeen i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Familiemedlemmer drept

Minst sju medlemmer av samme familie, blant dem tre barn, ble drept i en eksplosjon i Beit Hanoun nord på Gazastripen. Det er ikke bekreftet at eksplosjonen skyldtes et israelsk angrep, og en talsmann for det israelske forsvaret sier at hendelsen granskes.

De israelske angrepene fortsatte utover kvelden mandag. Den israelske hæren opplyser å ha drept minst åtte militante palestinere i angrepene.

Les også: Barn blant de drepte på Gazastripen

- Tar en kjempesjanse

Hamas hevder at de og andre militante grupper på Gazastripen har skutt over 100 raketter mot Israel. Ingen av dem har krevd liv eller forårsaket større skader.

Det israelske forsvaret opplyste senere at det var avfyrt over 150 raketter, men at flere titall var skutt ned av det israelsk rakettforsvaret.

Rakettangrepene fortsatte utover kvelden, og det samme gjorde de israelske angrepene mot Gazastripen.

Professor Hilde Henriksen Waage mener Hamas har tatt en kjempesjanse ved å avfyre raketter mot Israel, noe de ikke har gjort siden 2014.

– Dette er en krigserklæring. Hamas tar en kjempesjanse ved å gjøre dette, sier Henriksen Waage til VG.

Henriksen Waage frykter at det kan innlede en ny periode i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Dette har ikke skjedd siden krigen i 2014. Det er veldig uvanlig, og det er en voldsom eskalering av konflikten, sier Waage, som tror Hamas har tatt en kalkulert risiko, vel vitende om følgene.

Les hele saken: Midtøsten-ekspert mener Hamas har tatt en kjempesjanse

- Militære mål

Helsearbeidere og helsedepartementet på Gazastripen opplyste tidligere på kvelden at ni av de sivile ble drept i et israelsk flyangrep i Beit Hanoun nord på Gazastripen.

En talsperson for det israelske forsvaret sier at meldingene granskes.

Den israelske forsvarsledelsen opplyser på Twitter å ha drept tre Hamas-ledere på Gazastripen mandag.

– Vi har begynt, og jeg gjentar begynt å angripe militære mål i Gaza, sier den israelske hærens talsmann Jonathan Conricus til AFP.

Hamas bekrefter at en av lederne av bevegelsens væpnede gren, Ezzedine al-Qassam-brigadene, er ble drept i Beit Hanoun.

Les: Palestinske myndigheter: 20 drept i israelske angrep på Gazastripen

Muhammad Abdullah Fayyad kom kjørende på motorsykkel og skal ha blitt drept i et israelsk droneangrep. Det er uklart om de ni sivile ofrene, ble drept i dette angrepet.

De israelske angrepene fant sted kort tid etter at Hamas avfyrte sju raketter mot Israel.

En 49-åring ble lettere skadd i Sderot, men de øvrige rakettene forårsaket ikke personskader.

USA ber Israel og palestinerne trappe ned konflikten

USAs utenriksminister Antony Blinken ber Israel og palestinerne om å ta konkrete steg for å roe ned den spente situasjonen.

– Alle sider må trappe ned, redusere spenningen, ta praktiske steg for å roe ned situasjonen, sier Blinken.

Blinken krever at Hamas straks stanser rakettangrepene mot Israel og forsvarer Israels rett til å slå tilbake.

USAs utenriksminister roser samtidig Israel for å ha utsatt beslutningen om å kaste ut palestinske familier fra Sheikh Jarrah-området i okkuperte Øst-Jerusalem, og for å ha hindret jødiske nasjonalister fra å gjennomføre en omstridt marsj gjennom muslimske områder i Jerusalems gamleby mandag.