RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamas avviser israelsk tilbud

Damaskus (NTB-Reuters): Hamas-bevegelsens politiske leder Khaled Meshaal avviser Israels tilbud om en demilitarisert palestinsk stat og hevder at en slik stat vil bli et stort fengsel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu åpnet tidligere i måneden motvillig for opprettelse av en palestinsk stat, noe blant andre USA har tatt til orde for, men understreket at den må være demilitarisert og krever at palestinerne samtidig anerkjenner Israel som en jødisk stat.

- Den staten Netanyahu snakker om, uten kontroll over jorda, havet og luftrommet, er en underlig konstruksjon og et stort fengsel, ikke et land som passer for et stort folk, sier Khaled Meshaal.

Meshaal avviser også kravet om at palestinerne må anerkjenne Israel som en jødisk stat, og viser til at seks millioner palestinske flyktninger i så fall må oppgi retten til å vende hjem til områdene de måtte flykte fra.

- Vi advarer mot arabisk ettergivenhet i dette spørsmålet. Kravet fra fiendens ledere, om Israels jødiske vesen, er rasistisk. Det er ikke helt ulikt den italienske fascismen og Hitlers nazisme, sier Meshaal, som lever i eksil i Syria.

Hamas-lederen roser president Barack Obama, og tror hans syn på konflikten kan bidra til dialog mellom USA og islamistiske palestinske grupper som Hamas.

En slik dialog forutsetter imidlertid at USA respekterer det palestinske folks vilje og demokratiske valg, understreker han, med klar henvisning til valget i 2006 der Hamas vant.

USA og andre vestlige land vendte ryggen til de palestinske selvstyremyndighetene etter valget, og ville kun forholde seg til president Mahmoud Abbas og hans tapende Fatah-parti. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere