Gå til sidens hovedinnhold

Hamas og PLO enige om forsoning

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO og Hamas er enige om en forsoningsavtale. Men ikke alle palestinere er like optimistiske. Også USA er kritisk.

Ismail Haniyeh, statsminister på den Hamas-styrte Gazastripen, kunngjorde på en pressekonferanse onsdag at en forsoningsavtale er inngått mellom Hamas og PLO og at en ny samlingsregjering mellom Hamas og Fatah skal dannes om kort tid, melder NTB.

– Det er oppnådd enighet om at det innen fem uker skal dannes en uavhengig regjering ledet av president Mahmoud Abbas, sa Haniyeh i en TV-sendt seanse sammen med representanter fra PLO som var kommet fra Vestbredden.

Avtalen slår også fast at det skal holdes palestinske valg seks måneder etter et tillitsvotum i den palestinske nasjonalforsamlingen.

USA kritisk

USA er imidlertid kritisk til nyheten, og det amerikanske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at det er skuffet over forsoningsavtalen og at den vil føre til alvorlige komplikasjoner for den videre fredsprosessen mellom israelerne og palestinerne.

President Abbas avviser at forsoningsavtalen er et hinder for fredssamtalene med Israel.

– Det er ingen motsetning mellom forsoning og fredssamtalene, spesielt ikke siden vi forplikter oss til en rettferdig fred på grunnlag av en tostatsløsning i overensstemmelse med folkeretten, heter det i en kunngjøring fra Abbas' kontor.

Jubel og luftangrep

Heller ikke alle palestinere er like optimistiske, selv om nyheten ble møtt med jubel på gatene i Gaza by.

– Jeg tror ikke avtalen kommer til å bli overholdt. De fleste på Gazastripen tror dette handler om at Hamas vil løse problemene med strømtilførselen og med den stengte grenseovergangen til Egypt, sier fransklæreren Nida Jama til nyhetsbyrået TT.

Grensen mellom Gazastripen og Egypt har vært stengt nesten hele tiden etter at militæret overtok makten i Egypt i fjor.

– Politisk tror jeg ikke at vi kommer noen vei med denne avtalen, sier Jamal.

Den palestinske forfatteren Lama Khater fra Hebron på Vestbredden tror ikke det vil være mulig å gjennomføre valg innen seks måneder.

– Fatah ser fortsatt på Hamas som en ulovlig organisasjon. Forutsetningene er ikke til stede. Grunnen til splittelsen er at Fatah nektet å erkjenne resultatet fra forrige valg, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Israelsk angrep

Kort tid etter at Haniyeh kunngjorde forsoningsavtalen, gjennomførte Israel et nytt luftangrep nord på Gazastripen. Fire personer ble såret, ifølge sykehuskilder.

Det israelske luftangrepet kom to dager etter at hjemmelagede palestinske raketter ble skutt fra Gazastripen mot Israel. Samtidig avlyste israelske myndigheter et planlagt fredsmøte med palestinske representanter onsdag kveld. I en kunngjøring fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor oppgis det ingen grunn til avlysningen.

Den israelske avisen Haaretz skriver at en amerikansk regjeringskilder sier at USA vil anerkjenne en palestinsk samlingsregjering dersom den anerkjenner staten Israel, tar avstand fra vold og «holder seg til tidligere overenskomster».

Står utenfor PLO

PLO har hatt status som observatør i FN siden 1974 og er anerkjent av over 100 land, blant dem Israel, som legitim representant for det palestinske folk.

Frigjøringsorganisasjonen domineres av Fatah og ledes av partiets leder, palestinernes president Mahmoud Abbas.

PLO samler de fleste palestinske partier og grupper, men islamistiske Hamas står utenfor og anerkjenner heller ikke Oslo-avtalene som PLO og Israel inngikk på 1990-tallet.

Åpnet for PLO-medlemskap

Hamas' politiske leder Khaled Meshaal har tidligere åpnet for at også de skal bli medlem av PLO, noe som vil innebære at de slutter opp om tidligere inngåtte avtaler.

Forholdet mellom Fatah og Hamas har vært anstrengt siden Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.

De Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen røk uklar med den nye regjeringen, som svarte med å kaste dem ut av området. Abbas svarte med å danne en ny palestinsk overgangsregjering som siden har styrt på Vestbredden.

De to partiene inngikk en forsoningsavtale i 2011, men denne trådte aldri i kraft.

Avtalen som ble kunngjort onsdag, innebærer også at Hamas og Fatah skal løslate et visst antall fanger som sitter fengslet på Gazastripen og på Vestbredden.

Den såkalte frihetskomiteen, som ble dannet under forhandlingene 2011, skal avgjøre hvor mange fanger det vil bli snakk om. (©NTB)

Kommentarer til denne saken