*Nettavisen* Nyheter.

Hamas-røre fra Støre

I løpet av 14 dager har UD kommet med tre skriftlige avklaringer om norske bidrag til Hamas. Har noen blitt noe klokere?

21.04.06 13:14

Torsdag bedyret statsminister Jens Stoltenberg at det ikke er aktuelt for Norge å sende penger til de palestinske selvstyremyndighetene før Hamas anerkjenner Israel og tar avstand fra vold.

Pressekonferansen med Sp-leder Åslaug Haga og SV-leder Kristin Halvorsen skulle egentlig handle om hva regjeringen har utrettet det første halvåret. I stedet ble seansen en fortsettelse av runddansen de siste 14 dagene om hva regjeringen egentlig mener om pengestøtten til Hamas.

For de som ikke har alle detaljene i fingerspissene, kan det være på plass med en liten rekapitulering:

Palmesøndag sa utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet at Norge ville fryse støtten til Hamas.

-Slik situasjonen er nå, er det ikke aktuelt for Norge med flere direkte utbetalinger til de palestinske myndighetene, sa han.

Tre dager senere presiserte Erik Solheim at det ikke var tale om å fryse utbetalinger.

- Det vil bli tatt stilling til konkrete utbetalinger når dette er påkrevd, het det i en redegjørelse fra utviklingsministeren.

Torsdag - samme dag som pressekonferansen - kom Støre og Solheim med en felles redegjørelse i ti (ja, ti) punkter. Essensen i erklæringen er denne setningen:

-Det er ikke planlagt andre direkte norske overføringer til selvstyremyndighetene med det første, og det er derfor ikke slik at planlagte overføringer er stoppet, heter det.

Fredag understreker statssekretær Raymond Johansen i en ny erklæring at regjeringen ikke har betalt ut noen penger til Hamas. Johansens utspill kom som svar på en VG-artikkel der det kom fram at regjeringen allerede hadde overført 70 millioner kroner.

- Pengene ble brukt på lærerlønninger, før Hamas-regjeringen kom til makten, understreket Johansen.

Dermed har UD alene kommet med tre skriftlige presiseringer om saken i løpet av 14 dager, i tillegg til Stoltenbergs avklaring torsdag. Fredag måtte Støre forklare regjeringens politikk for regjeringspartienes representanter i utenrikskomiteen på Stortinget.

Spørsmålet vil komme opp igjen for fullt allerede til uken når palestinernes president Mahmoud Abbas kommer til Oslo. Da blir det Stoltenbergs tur til å forklare den norske politikken. Vi venter spent på neste avsnitt i føljetongen.

DISKUTER SAKEN I VEGGAVISEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.