Gå til sidens hovedinnhold

Hamas skjøt rakett mot Jerusalem

For første gang har Hamas skutt en rakett mot Jerusalem. Håpet svinner om en snarlig våpenhvile.

For første gang har Hamas skutt en rakett mot Jerusalem. Håpet svinner om en snarlig våpenhvile.

Hamas' militære fløy på Gazastripen bekreftet fredag at den har skutt raketter både mot Jerusalem og Tel Aviv. Det er ikke meldt om skader, men angrepene skaper likevel stor frykt i den israelske befolkningen. Ifølge israelsk politi landet raketten som var rettet mot Jerusalem, ved en israelsk bosetting på Vestbredden.

For andre dag på rad gikk også flyalarmen i Tel Aviv. Raketten havnet i sjøen, ifølge israelsk politi.

Da Egypts statsminister Hisham Kandil besøkte Gazastripen fredag, skal det ha vært et første forsøk på å overtale Hamas til å inngå våpenhvile med Israel. Men håpet om en slik avtale svant kort tid etter statsministerens ankomst.

På bakken var det ingen tegn til at militante palestinere er klare til å innstille rakettangrepene mot Israel. Dermed øker faren for en ytterligere opptrapping, der Israel går inn i det palestinske området med bakkestyrker.

Innkaller soldater
Israelske myndigheter har gitt klarsignal om at 30.000 soldater kan innkalles på kort varsel for å gjennomføre en bakkeinvasjon på Gazastripen. Allerede fredag begynte innkallingen av de første 16.000 soldatene.

Storbritannias utenriksminister William Hague advarer Israel mot å gjennomføre en slik plan.

– Israel må huske at når det har vært invasjoner i tidligere konflikter, har de mistet internasjonal støtte og en god del sympati rundt omkring i verden, sa Hague i et radiointervju med BBC.

For knapt fire år siden endte en slik invasjon med over 1.300 døde palestinere og 13 døde israelere.

Hague har tidligere sagt at Hamas bærer hovedansvaret for den siste opptrappingen, slik også andre ledere i EU-land har gjort.

Arabisk solidaritet
Den egyptiske statsministerens besøk på Gazastripen ble offisielt gjort i solidaritet med den palestinske befolkningen, men ifølge en palestinsk tjenestemann skulle Kandil også utforske muligheten for en våpenhvile.

– Det er for tidlig å snakke om detaljer eller hvordan ting vil utvikle seg, sier den ikke navngitte tjenestemannen til Reuters.

Vestlige ledere uttrykte håp om at besøket ville roe ned situasjonen, men både Hamas og Israel beskyldte hverandre for å ha brutt den korte våpenhvilen som var avtalt under Kandils besøk. Kilder på Gazastripen melder at to palestinere ble drept i løpet av de tre timene besøket varte, men israelsk militære avviser dette.

Mursi mot Israel

Egypts president Mohamed Mursi trappet senere på dagen opp ordbruken mot Israel da han talte i en moské i Kairo. Han anklaget Israel for «åpen aggresjon mot menneskeheten» og sa at Egypt ikke vil overlate Gazastripen til seg selv.

– Dagens Egypt er ikke det samme som gårsdagens Egypt, og dagens arabere av er ikke som gårsdagens arabere, sa Mursi ifølge nyhetsbyrået MENA.

Flere tusen egyptere samlet seg fredag utenfor Al-Azhar-moskeen i Kairo for å protestere mot de israelske angrepene. Det ble også meldt om demonstrasjoner i Libanon, Iran, Tunisia og ikke minst på Vestbredden, der demonstrantene støtte sammen med israelsk politi.

Vestlig press
Flere vestlige ledere har vært i kontakt med Mursi for å få ham til å overtale Hamas til å innstille rakettangrepene mot Israel. Blant dem er EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Fredag var Storbritannias statsminister David Cameron ventet å ta kontakt, etter at han torsdag snakket med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Palestinerne på Gazastripen forberedte seg fredag på en ny natt med kraftige israelske bombardement.

Tre israelere og minst 23 palestinere er drept i konflikten de siste tre dagene. Flere hundre er såret på palestinsk side. (©NTB)

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken