Gå til sidens hovedinnhold

Hamas-statsminister ber Norge om hjelp

- Israel og USA vil forsøke å styrte oss. Derfor er norsk støtte viktig, sier palestinernes nye statsminister Ismail Haniyeh til TV 2 Nettavisen.

Dette er det første eksklusive intervjuet den kommende palestinske statsministeren har gitt siden at han la frem sin nye regjering for palestinernes president Mahmoud Abbas søndag.

Det har vært sterk usikkerhet knyttet til om Hamas vil følge tidligere inngåtte avtaler mellom Israel, PLO og den palestinske selvstyremyndigheten. Både Norge, EU og USA har bedt Hamas anerkjenne Israel og overholde tidligere inngåtte avtaler.

Haniyeh sier Hamas-regjeringen «vil unngå å gjøre noe som kan skade den palestinske befolkningen.»

- Vi vil forholde oss til alle tidligere avtaler med stor ansvarlighet, sier Haniyeh til TV 2 Nettavisen.

Samtidig understreker han at Israel må trekke sine styrker tilbake fra Vestbredden og Gaza, og respektere grensene fra før seksdagerskrigen i 1967.

- Vårt regjeringsprogram er at Israel må trekke sine styrker fra Vestbredden og Gaza til grensen fra 1967. Jerusalem må være palestinsk hovedstad, og flyktningene få vende tilbake. Bare slik kan en fredsavtale være aktuell, sier Haniyeh til TV 2 Nettavisen.


Norge
Den nyvalgte palestinske statsministeren inviterer sin norske kollega Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre til de palestinske selvstyreområdene.

- Jeg ber Norge som leder for giverlandene gi beskjed om at verken Hamas eller den nye palestinske regjeringen ønsker noen problemer med det internasjonale samfunnet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Hamas er oppført som terrororganisasjon både på EUs og USAs terrorliste. Hamas har imidlertid aldri stått FNs liste over terrororganisasjoner, som er den Norge har fulgt siden januar 2006.

- Vi setter pris på at Norge ikke lenger regner Hamas som terrororganisasjon og følger FNs liste. Dette er en viktig utvikling vi setter stor pris på, sier Haniyeh.

Hamas har ikke gitt Oslo-avtalen sin tilslutning, men Ismail Haniyeh presiserer at organisasjonen ikke har noe mot Norge.

- Feilene i Oslo-avtalen ble gjort av palestinerne som inngikk den, ikke av Norge, sier han.

- Vil felle Hamas
Verken Haniyeh eller utenriksminister Mahmoud Al-Zahar får lov av Israel til å reise mellom Gaza og Vestbredden, men de kan reise ut av Gaza via grensen til Egypt. Haniyeh tror Israel og USA er ute etter å felle Hamas-regjeringen så snart den er på plass, og oppfordrer Norge til å støtte den nye regjeringen.

- Hamas kom ikke til makten ved militærkupp eller krig. Vi kom til makten ved et demokratisk valg. De fleste arabiske og muslimske land fortsetter å støtte palestinerne, og vi håper Norge og EU også vil fortsette med det, sier han.

- Frykter du at du er mål for israelske soldater?
- Jeg forventer at situasjonen kan bli verre. Israelske styrker har drept flere Hamasmedlemmer, som Sheik Ahmed Yassin. De isolerte også tidligere president Yasser Arafat til hans død. Jeg tror at alt kan skje. Det palestinske folket er fryktelig slitne nå. Vi vil jobbe hardt for å skape fred og trygghet for dem, sier Haniyeh.

Vil til FN
På 70-tallet, da PLO fremdeles sto på listen over terrororganisasjoner, gikk palestinernes tidligere president Yasser Arafat på talerstolen i FN og la frem PLOs program.

- Jeg er klar for å besøke EU-parlamentet, FN eller det norske Stortinget for å snakke om det nye palestinske regjeringsprogrammet under Hamas’ styre, sier Ismail Haniyeh i dag til TV 2 Nettavisen.

Positivt
Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener uttalelsene fra den kommende statsministeren om de tidligere avtalene som er inngått er interessante.

- Det er i tilfelle et veldig positivt signal, som jeg vil studere nærmere, sier han.

Han er forsiktig med å love norsk støtte til den nye Hamas-regjeringen.

- Det er naturlig at Norge tar kontakt med det valgte palestinske lederskapet, men ikke før det er kommet en avklaring på den politiske platformen til den nye regjeringen, fortsetter han.

Etter planen leverer Ismail Haniyeh regjeringslisten til parlamentet for godkjenning mandag. Torsdag skal regjeringsmedlemmene tas i ed.

Må si nei til terror
USAs ambassadør Benson K. Whitney mener det fortsatt er et stykke igjen før Hamas kan strykes fra den amerikanske lista over terroristorganisasjoner.

- De må ta avstand fra terrorhandlinger, legge ned våpnene og akseptere Israels rett til å eksistere. De har fortsatt et godt stykke igjen før de målene er nådd, selv om vi veldig gjerne skulle ønske det, sier Whitney til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken