RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamburger Heaven

De beste hamburgerne lager du selv. Vi presenterer oppskrifter fra mesterkokkene Trond Moi og Bent Stiansen.

(SIDE2): Det er vel få ting som er så erkeamerikansk som hamburgeren. Men, som vi ser av navnet, handler det om en tysk import. Den store, litt flate «kjøttkaken» kom til USA med tyske innvandrere på 1850-tallet. Hvem som kom på ideen med å legge denne kjøttkaken mellom to stykker brød sier imidlertid historien ingenting om.

Nå er hamburgere blitt gigantindustri, hvor kjeder som McDonald's, Burger King med flere har spredt seg utover hele kloden. Det stedet skal være både gjemt og glemt som ikke har en McDonald's-restaurant.

Kjøttet viktig
Men dette skulle handle om å lage hamburgeren selv. Og da er kjøttet megaviktig. Det holder ikke å kjøpe ferdige hamburgere eller karbonader. Disse kommer så godt som uten unntak i kategorien «soyapuck», dvs at det er lite kjøtt og mye soya i dem. Og det bærer smaken også preg av.

Da er det bedre å starte med kjøttdeig, eller enda bedre: karbonadedeig. Hvis du virkelig vil ha det aller beste, skal du be slakteren (i den grad slike fremdeles finnes) eller betjeningen i ferskvaredisken på super'n om å grovmale skikkelig biffkjøtt for deg. Husk å ikke steke burgerne for lenge - de skal være rosa i midten.

Standard tilbehør
Brødet har vi allerede såvidt vært innom. Det er laget på bolledeig, og skal strøs med sesamfrø. Hamburgerbrød får du kjøpt overalt, men de er enda bedre de du lager selv. I hamburgeroppskriftene fra både Bent Stiansen og Trond Moi finner du også oppskrift på brød.

Ellers er salatblader, tomatskiver, sylteagurk og rå løkringer standardtilbehør. Pommes frites er også godt tilbehør, og igjen er de mye bedre de du lager selv. Du bør også ha en god ketchup, f.eks. Heinz, og en skarp sennep, gjerne av dijontypen, f.eks. Maille. Skal du lage cheeseburger, må du ha en god og smakskraftig ost. Vellagret cheddar er det beste, men du kan også bruke de vellagrede variantene av Norvegia, Jarlsberg eller Sveitser. Stekt bacon er også populært tilbehør, og det er vel egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan utstyre hamburgeren din med.

Mesternes oppskrifter
Nedenfor har vi samlet et knippe deilige hamburgeroppskrifter. Den første er fra Bent Stiansen, mens resten kommer fra Trond Moi.

Les mer her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere