De siste månedene har landet vært preget av en strømkrise, som har skapt både frustrasjon, og nå etter hver sinne innad i befolkningen.

Torsdag ettermiddag er det planlagt demonstrasjoner utenfor Stortinget, der regjeringspartienes egne samarbeidspartnere i LO og Norsk Bonde- og småbrukslag, er blant dem som går ut for å kreve politisk kontroll over strømprisene.

Les også: Jordbærkongens utgifter økte med 150 prosent på et år: – Alt har blitt dyrere

Kjersti Hoff har vært en viktig stemme for jordbruksnæringen under denne perioden. Hun er leder for Norsk Bonde- og småbrukslag, og sier til Nettavisen at hun er bekymret for bøndenes fremtiden, dersom regjeringen ikke tar grep.

- Den støtten jordbruksnæringen får av regjeringen, dekker bare toppen av kostnadene til de enkelte jordbrukene, sier Hoff til Nettavisen, og legger til at de siste tiltakene fra regjeringen kom for sent for flere i veksthusnæringen.

- Når kostnadsveksten er så stor samtidig som strømprisene øker, og flere bønder allerede har likviditetsproblemer, er jeg redd for at vi skal se bølge av konkurser i tiden fremover, sier Hoff.

Nå krever hun at regjeringen skal ta politisk kontroll over strømprisene.

- Vi går ikke inn på noe konkret regjeringen skal gjøre, det må politikerne finne ut av selv, understreker Hoff til Nettavisen.

Skyhøye regninger

Det er ingen tvil om at jordbruksnæringen har fått kjenne på de høye strømprisene.

Nettavisen omtalte onsdag, Geir Joa, som jobber med produksjon av jordbær. Han fortalte at kostnadene knyttet til produksjon har blitt dobbelt så høye, sammenlignet med året før.

– 100 prosent av oppvarmingen vår kommer fra naturgass. De høye gassprisene gjør at vi går mot en kostnadsøkning på minst 150 prosent. Samtidig får vi ingen kompensasjon fra regjeringen, sa Joa til Nettavisen.

Les også: Høye priser gjorde at tomatbonden Jon Olav (59) tok en uvanlig beslutning: – Jeg måtte bare klinke til

Siden han heller bruker mer naturgass enn strøm i egen produksjon, mottar ikke Joa noe særlig kompensasjon fra staten. Dette til tross for at det også er stor mangel på gass.

– Jeg håper at det kommer en form for kompensasjon for gassen slik som med strømmen. Det er jo like alvorlig for oss som kun driver med naturgass som for dem som bruker strøm, sa Joa.

Det er flere bønder som står i samme situasjon som jordbærprodusenten. Strøm- og gasskrisen rammer ikke bare enkeltpersoner og husholdninger, med også mindre industrier som belager seg på store mengder energi.

Torsdag vil det være protester mot strømprisene i mange byer i Norge, fra Harstad i nord til Kristiansand i sør. Også utenfor Stortinget vil det være demonstrasjoner, som er i regi av «Vi som krever billigere strøm»-gruppen på Facebook, med over 580.000 medlemmer.

Demonstrasjonene kan du følge hos Nettavisen torsdag ettermiddag.