*Nettavisen* Nyheter.

Hamstrer vanedannende piller

Foto: Scanpix

Hele 25 ulike leger har blitt oppsøkt av den samme pasienten på pillejakt.

14.03.09 11:37

(SIDE2): Den såkalte legemiddelshoppingen omtales i en fersk studie som Tidskrift for Den norske lægeforening publiserte lørdag.

Jakter på vanedannende medikamenter
Undersøkelsen er utført av Rolf B. Winther & Jørgen G. Bramness ved Avdeling for legemiddelepediemologi og den kartlegger hvor mange leger enkeltpasienter har benyttet for å få forskrevet ett og samme vanedannende legemiddel.

//LES MER OM HELSE HER//

Oppsøker flere leger
Forskerne sammenlignet forskrivningsmønsteret for tre potensielt vanedannende legemidler (diazepam, karisoprodol og kodeinkombinasjoner) med tre legemidler som ikke regnes som vanedannende (esomeprazol, metformin og salbutamol).

- Andelen av dem som benyttet fem eller flere leger var nesten ti ganger større blant brukerne av vanedannende medikamenter, sier Jørgen G. Bramness til Dagbladet.

Til avisen forteller han at det er dobbelt så mange kvinnelige som mannlige brukere av vanedannende medisiner mot fysiske og psykiske smerter, men at disse forskjellene ikke gjenspeiles i denne studien.

Enklere for fastlegene å si nei
De aller fleste som fikk foreskrevet vanedannende medikamenter oppsøkte bare én lege. Likevel fant forskerne at to til fire prosent at pasientene hadde vært til flere enn to leger – og det maksimale antallet var 25 ganger.

Med fastlegeordningen har det blitt enklere for fastleger å avslå forskrivning av medikamenter til pasienter utenfor egen liste. Om legemiddelshoppingen har blitt redusert etter at ordningen ble innført vites imidlertid ikke.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.