OSLO TINGRETT (Nettavisen): Psykologspesialist Eirik Johannesen møtte Anders Behring Breivik for første gang lille julaften. Siden da har de snakket sammen ukentlig.

Johannesen sier at Breivik aldri har vist anger, men at massemorderen samtidig ønsker å skjule hvordan han har det.

- Han har jo en formell og generell kontakt. Han er veldig opptatt av å være høflig, nesten litt i overkant. Det ligger litt i etiketten hans, det skal være korrekt og ordentlig, sier han.

SISTE: Psykiater Arnhild Flikke som leder Ila-teamet sier hun ble veldig overrasket da Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte med at Breivik var psykotisk.

Følg rettsforhandlingene direkte her. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

- Han er veldig opptatt å vise at han har det bra, men jeg ser at han er sliten etter en endt dag. Han får med seg mer enn man kunne tro. Jeg tror han bruker mye krefter på å fremstå som uberørt, og det er noe av grunnen til at han føler seg sliten når han kommer tilbake til Ila, sa Johannesen og la til at Breivik har en klar agenda i retten.

- Han har også en del kunnskap om hvordan han kan bruke manipulering for å fremme ideologien sin både i retten og andre steder (...) Han har også vært veldig åpen på hvilken strategi han har i retten. Han vil ikke jeg skal si alt av det. Han bruker mye tid på å forberede seg, sa han.

Smilene
Johannesen sier at Breivik smiler av komiske situasjoner i retten, og når han blir utsatt for karakterdrap. Disse har det vært mindre av en hva han var forberedt på før rettssaken.

Jeg mener han har skapt seg en identitet som ikke passer hans uttrykk, den han egentlig er

Johannesen sier at Breivik har skapt seg en rolle som han ikke helt mestrer.

- Jeg mener han har skapt seg en identitet som ikke passer hans uttrykk, den han egentlig er. Her har han tilpasset seg litt etter hvert. Han ser at dette blir mer komisk enn han hadde forestilt seg, sier han.

Ikke psykose
- Hvor sikre er dere på at det ikke forekommer en psykose i Breiviks forstand? spurte forsvarer Geir Lippestad.

- Det er jo grusomme ting han har gjort, og det er vanskelig å forstå. Men vi er helt overbevist, svarte Johannesen og sa at de ikke nødvendigvis vil medisinere Breivik selv om han blir dømt til tvungen psykisk helsevern.

- Da må han være motivert for det selv, forklarte Johannesen.

Han påpekte at han ikke vil bli medisinert om de ikke mener han er schizofren, og vektla at det er strenge regler for medisinering.

Jeg vil tro at han i møte med de første psykiaterne var litt høy på seg selv, men i min første samtale med ham, så var han veldig oppgitt av dette her og ønsket å bortforklare

Vrangforestillinger
Johannesen sa at vrangforestillingen Breivik har, er Knights Templar som han mener er skapt i Breiviks hode og manifest.

- Hele operasjonen hans vil jo virke stor og meningsfull. Han ønsker jo å rekruttere folk inn i et nettverk, og så er det for å skape en frykt. Det gjør man i mindre grad om man tenker at man er alene, sa han.

- Dette med storhetstankene hans, at han skal redde oss fra islamisering. Hvordan tolker du det? spurte aktor Bejer Engh.

- Jeg vil tro at han i møte med de første psykiaterne var litt høy på seg selv, men i min første samtale med ham, så var han veldig oppgitt av dette her og ønsket å bortforklare. Det var ikke det han hadde ment, sier han.

- Det at han presenterer seg som ridder når han ringer fra Utøya og i retten, har du noen tanker om det?

- Jeg tror at han i sitt eget bilde når han sitter på gutterommet så fremstår han mye mer som han ønsker. Men så har det ikke blitt helt som han ønsker, svarte Johannesen.

Psykologen sa at det ikke er noen tvil om at Breivik har empatisvikt.

Tidligere mandag vitnet professor Einar Kringlen i Oslo tingrett. Heller ikke han tror Breivik er psykotisk.

Les: - Det virker jo helt søkt