RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han ble lærer for å forgripe seg på unge skolegutter

I FRIHET: Den pedofilidømte læreren fra Nittedal slapp ut på prøve for to uker siden. Har sier han ikke lenger er pedofil og at han aldri vil begå overgrep igjen. Nå har han flyttet til Oslo og sier han har lagt overgrepene og livet som pedofil bak seg.
I FRIHET: Den pedofilidømte læreren fra Nittedal slapp ut på prøve for to uker siden. Har sier han ikke lenger er pedofil og at han aldri vil begå overgrep igjen. Nå har han flyttet til Oslo og sier han har lagt overgrepene og livet som pedofil bak seg. (Roar Grønstad, Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Den pedofilidømte læreren (60) er ikke overrasket over at to nye lærere fra Romerike er tiltalt for seksuelle overgrep. Selv valgte han læreryrket for å komme nærmere «målgruppen».

- Jeg ble lærer for å få kontakt med unge gutter. Jeg husker jeg vurderte å studere noe annet, men jeg tok lærerutdannelse for å komme raskere til målgruppen, forteller 60-åringen fra Romerike.

I 2008 ble den tidligere læreren dømt til seks års forvaring for overgrep mot en rekke unge gutter. Flere av overgrepene ble begått mot elever mens 60-åringen var lærer i Nittedal.

For to uker siden –30. november– slapp han ut på prøve. Retten konkluderte med at det ikke lenger foreligger «nærliggende fare» for at han vil utføre nye overgrep, skriver rb.no.

To nye saker
På nyåret må to nye lærere fra Romerike møte i retten tiltalt for overgrep mot egne elever:

*7. januar starter saken mot en 44 år gammel mann fra Romerike. Ifølge tiltalen skal 44-åringen ha forgrepet seg mot sju unge gutter i alderen 12 til 16 år mens mannen var vaktmester, trener og lærer i Oslo og på Romerike.

*8. april starter saken mot en 45 år gammel mann fra Romerike. 45-åringen ertiltalt for overgrep mot fem gutter i alderen 11 til 13 år. Ifølge tiltalen skjedde overgrepene mens mannen var lærer ved to ulike skoler på Romerike. Han var imidlertid rektor ved en tredje skole da han ble siktet i saken.

Mens 45-åringen nekter straffskyld for samtlige forhold i tiltalen, har 44-åring erkjent deler av det han er tiltalt for. Begge de to sakene har en øvre strafferamme på 21 års fengsel.

Ikke overrasket
Den tidligere læreren fra Nittedal ble dømt for overgrep mot seks elever. Selv anslår 60-åringen at han begikk rundt 150 overgrep mot 20 gutter. Mange av sakene var imidlertid foreldet da han ble avslørt og tiltalt.

- Jeg holdt det gående i flere tiår før jeg ble tatt. De første overgrepene skjedde før jeg ble lærer.

Han er overbevist om at pedofile trekkes mot arenaer hvor barn oppholder seg, og han tror det er flere overgrepssaker i skolevesenet som ennå ikke er avslørt. Samtidig tror han medieomtale om overgrepssaker bidrar til å avsløre flere overgripere.

- Jo flere saker som blir kjent og omtalt i det offentlige, jo lettere er det nok for barna å si ifra når overgrep skjer, sier han.

Selv klarte han ikke å assosiere seg med andre overgripere før han ble avslørt, tiltalt og dømt.

- Andre overgripere ble framstilt som voldelige og slemme. Jeg brukte lang tid med guttene før jeg begikk overgrep, og jeg overbeviste meg selv om at jeg var snill mot dem. Det kan ha gjort det enda verre for ofrene mine, men det skjønte jeg ikke da det pågikk.

Les flere saker fra Romerikes Blad

Homoseksuell
60-åringen mener undertrykt homoseksualitet er årsaken til at han selv ble en overgriper.

- Da jeg var ung var homofili skambelagt, det var total stillhet rundt dette. Jeg er overbevist om at det er bakgrunnen for det som skjedde, sier han.

- Jeg er ikke lenger pedofil. Nå er jeg homofil. Det har imidlertid tatt lang tid og mange timer med terapi for å komme hit jeg er i dag, legger han til.

Den pedofilidømte læreren tror det er vanskelig å hindre at pedofile trekkes mot «barnearenaer».

- Pedofili er ikke naturlig. Jeg tror det er basert på at man selv har vært utsatt for overgrep, eller at det ligger en form for skam i bunnen.

Jeg tror det viktigste som kan gjøres for å forebygge pedofili er å gi barn et naturlig forhold til menneskekroppen. I dag er det altfor mye skam knyttet til kroppen.

Lagt saken bak seg
60-åringen sier han har lagt overgrepene bak seg. Han går ikke lenger rundt og bebreider seg selv.

- Jeg må innrømme at jeg har lagt saken bak meg. Jeg hadde blitt ødelagt hvis jeg gikk rundt og bebreidet meg selv, og det hadde ikke hjulpet ofrene mine heller, sier han.

Les flere saker fra Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere