*Nettavisen* Nyheter.

Han ble offer for brutal «knockout-lek»

Foto: Jeff Roberson

Ungdomsgjenger angriper tilfeldige personer med dødelige slag - bare for gøy.

27.12.11 15:31

Matthew Quain (51) fra St. Louis i Missouri sliter fortsatt med å huske hva som skjedde den dagen i oktober han nesten ble slått livløs av en ungdomsgjeng.

Det skulle ha vært en helt vanlig tur på butikken. I stedet ble han lagt inn på sykehuset med brukket kjeve og brudd i skallen.

Det siste han husker var at han så en gruppe ungdommer i en svakt opplyst gate.

Da han våknet, lå han på fortauskanten med blodet rennende fra hodet og munnen.

Blodig knockout
Matthew Quain, som til vanlig jobber som pizzabaker, ble et tilfeldig offer for en såkalt «knockout-lek» - en livsfarlig gjenglek som nå sprer seg i USA, skriver AP.

Meldinger om denne typen uprovosert vold har kommet inn blant annet fra fra Massachusetts, New Jersey og Chicago.

I byen St. Louis, har denne leken med døden spredt seg, med tragiske utfall. I 2010 døde eldre mann i et slikt angrep.

Tilfeldige ofre
Reglene for «spillet» er like enkle som de er brutale. Ungdommer, helt ned i tolvårsalderen, samler seg, velger ut en leder, og oppsøker et tilfeldig offer.

I motsetning til vanlig gjengvold er formålet verken hevn eller ran, men å slå personen bevisstløs.

Den utvalgte lederen slår offeret. Dersom offeret blir slått bevisstløs, sprer gruppen seg. Hvis ikke, går resten av gruppen til angrep med både slag og spark. Det gjør de helt til vedkommende er bevisstløs eller alvorlig skadet.

Inspirert av nettvideoer
I flere tilfeller er voldsepisodene tatt opp på video og lagt ut på nettet.

- Vi vet at disse ungdommene ikke er ordentlig klar over konsekvensene. De blir inspirert av videoer på YouTube, og ønsker den samme oppmerksomheten, sier førsteamanuensis i kriminologi ved universitetet i Missouri-St. Lois, Scott Decker.

Politisjef i St. Louis, Dan Isom, forteller til AP at byen har opplevd 10 knockout-angrep de siste 15 månedene. Eksperter mener det er oppsiktsvekkende.

Ordføreren ble vitne
- Disse personene har ingen respekt for menneskeliv, sier ordføreren i St. Louis, Francis Slay, til AP.

Han ble vitne til at en av byens innbyggere, Matthew Quain, lå forslått på fortauskanten.

Da han var på vei hjem fra teateret i oktober så ordføreren en gruppe ungdommer krysse en gate. Ordøreren ba sjåføren kjøre til siden og stoppe. Der så han Quain ligge bevisstløs på fortauskanten mens blodet strømmet fra hodet og munnen.

Quin ble fraktet i sykehuset med brukket kjeve, brudd i skallen og nesen. To måneder senere sliter han fortsatt med hodepine og hukommelsestap. Likevel har han vært fast bestemt på å komme tilbake i arbeid, noe han gjorde tidligere i desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.