RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han er 30 år

LEGO-mannen har blitt et designikon.

(SIDE2): Det er ikke hver dag at en barneleke blir til et ikon. Men de små plastmennene og kvinnene fra LEGO fortjener en slik status, skriver wallpaper.com.

I år har nemlig LEGO-mannen vært i produksjon i 30 år. Figuren ser akkurat lik ut som da den kom til verden, og det er svært imponerende både design – og businessmessig.

De små figurene finnes nå som blant annet postmenn, sjørøvere, brannmenn, politi og sykepleiere. Noen kjendisfigurer har også blitt laget, og de inkluderer Darth Vader og Indiana Jones.

Wallpaper skriver at det selges syv LEGO-sett verden over hvert sekund. Og da er det ikke overraskende at de små figurene har vært en viktig del i mange barndomshjem.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Snekkerens kupp
Det var Ole Kirk Christiansen, en fattig snekker fra Billund i Danmark, som fant opp konseptet med LEGO. Det hele begynte i 1920-årene som treleker, men på 1940-tallet ble plastlekene introdusert. I 1953 fikk klosslekene sitt legendariske navn; «LEGO-klossen».

LEGO kommer fra de danske ordene leg godt. LEGO-gruppen hevder at lego også betyr «jeg setter sammen» eller «jeg monterer» på latin, men dette er en ganske utvidet og fri oversettelse av et verb som normalt vil bli gjengitt med «jeg leser» eller «jeg samler», skriver nettleksikonet Wikipedia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klosser som kunst
En hobby blant entusiaster har blitt å gjenskape populære scener fra kjente filmer med LEGO-klosser. Kunstnere har også brukt LEGO. Blant de mest velkjente eksemplene er den polske kunstneren Zbigniew Liberas «LEGO Concentration Camp», som er en samling av LEGO-konstruksjoner med konsentrasjonsleirtema.

Et annet kjent eksempel er den prisvinnende musikkvideoen til sangen «Fell in Love With a Girl» av White Stripes. Filminstruktør Michel Gondry filmet en liveversjon av videoen, digitaliserte resultatet og laget deretter en versjon utelukkende av LEGO-klosser.

I tillegg har det også blitt bygget flere LEGO-fornøyelsesparker rundt omkring i verden, alle kjent under navnet Legoland, og inneholder modeller i stor skala, spesielt av kjente landemerker. Den eldste av disse ligger i Billund i Danmark. Andre fulgte etter: «Legoland Windsor» i England, «Legoland California» i Carlsbad i California og «Legoland Deutschland» i Günzburg i Tyskland.

LES MER OM INTERIØR OG DESIGN HER.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere