*Nettavisen* Nyheter.

Han er årets fredsprisfavoritt

Foto: KHIN MAUNG WIN (AFP)

- Det vil være en driftig bestemmelse å gi prisen til ham, sier fredsekspert. Her er favorittene til årets Nobels fredspris.

05.10.12 15:36

Direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Kristian Berg Harpviken, har i tradisjonen tro plukket ut noen kandidater han mener kan bli tildelt årets Nobels fredspris.

Tildelingen offentliggjøres klokken 11.00 neste fredag, 12. oktober, på Nobelinstituttet av komitéleder Thorbjørn Jagland.

PRIO-direktøren har ramset opp fem mulige favoritter.

- Alle er bærere av temaer som jeg mener er viktig å markere med en nobelpris akkurat i år. Dette handler ikke bare om individer, men om min lesning av hvordan verden ser ut akkurat nå, sier Harpviken til Nettavisen.

- Vi sier ingenting
Hvert år pleier leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, å avsløre noen få detaljer om prisvinneren. Men så langt i år har verken Jagland eller andre komitémedlemmer gitt noen særlige hint.

Direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, vil gjerne vite hvem Harpviken har spekulert på, men vil ikke si så mye mer enn det.

- Vi sier ingenting. Han får bare spekulere, han. Det er hyggelig at det spekuleres, og det kan til og med veddes. Jeg blir stadig forbauset over at det kan veddes på ting hvor seks personer vet svaret. Men det kan ikke vi gjøre noe med, sier Lundestad til Nettavisen.

Ikkevold-aktivist
Harpviken har utpekt Gene Sharp som sin klare favoritt.

- Det er fordi jeg fortsatt ser den arabiske våren som det aller viktigste som har skjedd de siste årene. Jeg tror ikke at en pris til en av aktivistene fra den arabiske våren er veldig sannsynlig i år, sier Harpviken til Nettavisen.

- Derimot synes jeg Gene Sharp med sitt systematiske arbeid gjennom hele livet med ikkevold, vil oppsummere mye av det den arabiske våren dreier seg om og det vi har lært av den, at fredelige protester er et mer effektivt virkemiddel og som lettere fører til demokrati enn det væpnet motstand gjør, sier Harpviken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Damon Lynch

Fokus på Russland
Harpviken har flere ganger spekulert på at den russiske organisasjonen Memorial og Svetlana Gannusjkina vil få tildelt fredsprisen. Det gjør han i år også.

- Jeg har først og fremst hatt fokus på Russland i år. Det er en tilstramning fra Putins side, etter at han ble gjeninnsatt som president, og det er en intens økt sivil samfunnsaktivitet i Russland, som nok har overrasket mange. Memorial har spilt en viktig rolle med å dokumentere historiske overgrep, men også dokumentere overgrep som skjer her og nå. Svetlana Gannusjkina er det betydeligste seniormedlemmet i Memorial, og den som åpenbart kan bære en nobelpris, sier Harpviken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kirill Kudryavtsev

Russisk radiokanal
Neste kandidat er også fra Russland. Det har aldri blitt tildelt noen Nobels fredspris til media. Harpviken mener imidlertid at den uavhengige radiokanalen Echo of Moscow og redaktøren Aleksei Venediktov fortjener den ærverdige prisen.

Tidligere profilerte fredsprisvinnere:

2011: Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman
2010: Liu Xiaobo
2009: Barack Obama
2008: Martti Ahtisaari
2007: FNs klimapanel, Al Gore
2002: Jimmy Carter
2001: FN, Kofi Annan
1994: Yassir Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin
1993: Nelson Mandela, FW de Klerk
1991: Aung San Suu Kyi
1990: Mikhail Gorbatsjov
1989: Dalai Lama
1971: Brandt, Willy, Vest-Tyskland, 1913-1992. Tidligere forbundskansler, utarbeidet den tyske Østpolitik.
1964: King Jr., Martin Luther, USA, 1929-1968.
1922: Nansen, Fridtjof, Norge, 1861-1930.
1906: Roosevelt, Theodore, USA, 1858-1919. USAs president.
1901: Prisen ble delt likt mellom: Dunant, Jean Henry, Sveits, Grunnlegger av Røde Kors 1828-1910, og Passy, Frederic, Frankrike, 1822-1912.

- Dette har igjen å gjøre med at det er Russland som er i fokus, men også at frie medier er åpenbart et viktig tema i forhold til fredsprosesser. Jeg er ikke i tvil om at Nobelkomiteen har kikket seg rundt for å finne gode mediekandidater, men ikke kommet helt i mål med det. Echo of Moscow er en god kandidat hvis man skal ha et Russland-fokus. De har 20 års erfaring og er en viktig premissleverandør for den politiske debatten i Russland, sier Harpviken.

Nigeriansk duo
PRIO-direktøren mener også at den nigerianske duoen John Onaiyekan og Mohamed Sa'ad Abubakar kan være aktuelle for årets fredspris. Erkebiskop Onaiyekan og Sa'ad Abubakar, sultan av Sokoto, er ledere for henholdsvis de kristne og muslimske miljøene i Nigeria.

De to har vært kraftige motstandere av at folk misbruker religion til å rettferdiggjøre en konflikt. Begge to har bidratt massivt med å avverge voldelige kamper i Nigeria.

- Igjen så er religionsdebatten strålende å få inn på nobelagendaen. Religionsdebatten er viktig i mange fredsprosesser allerede. Nobelkomiteen har nok lett etter denne type kandidater, og av dem jeg har sett på, så er John Onaiyekan og Mohamed Sa'ad Abubakar viktige kandidater, sier Harpviken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pius Utomi Ekpei

Eksgeneral i Burmas militærjunta
Den siste favoritten på listen er kanskje også den mest omstridte - nemlig president Thein Sein i Myanmar, også kalt Burma. Presidenten har den siste tiden bidratt med politiske reformer, opphevet restriksjoner på presse- og ytringsfriheten, samt vært aktiv i fredsprosesser med minoritetsgrupper.

- Det vil være en driftig bestemmelse å gi prisen til ham. Rett og slett fordi prosessen har kommet såpass kort. Vi ser flere prosesser hvor det er bevegelse. Det er helt i kjernen til nobelmandatet å fokusere på det. Denne komiteen har vært opptatt av å få fokus på ting som skjer nå, og da må man handle nå og ikke om ett eller to år, sier Harpviken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Khin Maung Win

Thein Sein er tidligere generalløytnant og statsminister i militærjuntaen som styrte landet med jernhånd i mange tiår.

- Det vil være et velplassert nikk til utdelingen i 1991, da Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen, sier Harpviken.

Suu Kyi har sittet mesteparten av de siste 20 årene i husarrest i Burma. Først i juni måned i år fikk hun anledning til å komme til Norge for å holde sitt nobelforedrag i Oslo rådhus.

Mest lest på Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.