Gå til sidens hovedinnhold

- Han er en forræder

Risikerer å sitte resten av livet i fengsel

Fort Mead (NTB-AFP-Reuters): Tirsdag får Bradley Manning vite om han kjennes skyldig i å ha hjulpet USAs fiender da han lekket graderte dokumenter til WikiLeaks.

Hvis militærdomstolen finner den amerikanske soldaten skyldig i å ha bistått fienden, kan 25-åringen bli dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

Men selv om Manning blir frifunnet for den mest alvorlige anklagen, risikerer han å aldri slippe ut igjen. De 20 andre tiltalepunktene har til sammen en strafferamme på 154 år, og de punktene han har innrømmet, har alene en strafferamme på 20 år.

– Selvopptatt forræder

Aktor i saken har tegnet et bilde av Manning som en skjødesløs og selvopptatt forræder som var fullt klar over at dokumentene han ga til WikiLeaks, ville være et funn for USAs fiender.

– Han var en målbevisst soldat med kunnskapen, evnen og viljen til å skade USA og landets krigsinnsats. Han var ingen varsler, men en forræder, sa major Ashden Fein i sin sluttprosedyre forrige uke.

– Han var klar over at dette ville komme i hendene til terrorister og andre fiender av nasjonen, la aktoren til.

– Gode intensjoner

Forsvareren tegnet derimot et bilde av en ung og naiv soldat som hadde gode intensjoner da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene.

– Du må se det gjennom øynene til en mann som ønsker å hjelpe alle han kan. Det er naivt å tro at man kan hjelpe alle, men det er en fin ting, sa forsvarer David Coombs i sin sluttprosedyre.

Han forklarte at målet til 25-åringen var å starte en debatt om USAs kriger i Irak og Afghanistan.

For at Manning skal bli kjent skyldig i å ha hjulpet USAs fiender, må dommeren være overbevist om at soldaten visste at dokumentene han lekket, kunne havne i al-Qaidas hender.

Men selv om Manning blir frifunnet for å ha hjulpet fienden, betyr ikke det at han går fri. Han har erkjent straffskyld for ti tiltalepunkter, inkludert spionasje og misbruk av militærets datasystemer.

700.000 dokumenter

Kjennelsen i saken mot Manning vil bli lest opp av den ene dommeren som skal avgjøre hans skjebne, oberst Denise Lind, klokken 19 norsk tid tirsdag. Tidspunktet for straffeutmålingen er ikke kjent. Noen mener den kan komme allerede onsdag, mens andre sier det kan ta flere uker.

Det var Manning selv som valgte at saken skulle avgjøres av bare én dommer, og han sa med det fra seg retten til å bli dømt av en jury med andre soldater og offiserer.

Han har innrømmet at han har lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter.

Mest kjent er en video fra et amerikansk Apache-helikopter som viser et angrep i Bagdad. Ni mennesker, blant dem en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters, ble drept.

Manning har selv sagt at «blodtørstigheten» helikoptermannskapet viste under angrepet var en av grunnene til at han ga det hemmeligstemplede materialet til WikiLeaks, nettstedet som senere publiserte det meste av det på internett. (©NTB)

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet

Kommentarer til denne saken