Gå til sidens hovedinnhold

- Han er en idiot med skistøvler

Per Sandberg (Frp) henges ut av utenlandsk presse.

Frps nestleder, Per Sandberg, maktet å terge på seg flere franskmenn etter å ha fremmet forslag om strakstiltak mot tigging i Norge. Ett av tiltakene Sandberg foreslo i forrige uke, var blant annet at organiserte grupper fra Bulgaria, Romania og Frankrike kunne bli stanset på grensen til Norge.

Dette har fått en rekke franske aviser til å reagere, og nå har også britiske medier omtalt utspillet til Frp-nestlederen.

«En ledende norsk stortingspolitiker har foreslått at franskmenn skal bli bannlyst fra å besøke landet hans fordi de er ”notorisk kriminelle”,» skriver avisen Daily Mail.

- En idiot med skistøvler
Videre skriver Daily Mail at Sandbergs utspill har skapt sinne i franske medier. Den britiske storavisen siterer den franske radiokanalen France Info på følgende:

«Vi franskmenn er så absolutt ikke mer tilbøyelige for kriminalitet enn andre. Denne mannen er en idiot med skistøvler. Hvorfor hakker han på oss?»

- France Info er en stor radiokanal, og det er ganske spesielt at de omtaler en politiker som idiot, sier Franck Orban, som har doktorgrad i moderne, fransk historie, til Nettavisen.

Videre skriver Daily Mail at dette ikke er første gang Sandberg har skapt kontroverser med sine «ekstreme synspunkter».

«I 1999 foreslo han at den norske regjeringen skulle kunne deportere utlendinger om barna deres hadde begått kriminalitet. I 2006 sa han at store områder i Norge kunne havne under jurisdiksjonen til islamistisk sharialov,» skriver avisen.

- Bedriver kriminalitet
Foranledningen til reaksjonene er et utspill Sandberg kom med på Frps egne hjemmesider:

«Politiet kan med hjemmel i Politilovens paragraf 7 stanse grupper med organiserte romfolk, bulgarere eller franskmenn på landegrensen fordi man av erfaring vet at disse menneskene bryter den alminnelige ro og orden og samtidig er det bevist at mange bedriver kriminalitet.»

Punktet ovenfor ble hentet ut av Aftenposten søndag. Ett døgn senere ser det ut til at punktet er justert noe:

«Politiet kan med hjemmel i Politilovens paragraf 7 stanse grupper med organiserte romfolk, bulgarere, franskmenn etc. uavhengig av nasjonalitet. Når man vet av erfaring at folk bryter den alminnelige ro og orden, samt bedriver kriminalitet, kan disse stoppes ved landegrensen.»

Blitt kalt for rasist
Sandberg uttaler i samme utspill at han trekker inn franskmenn for ikke å bli anklaget for å stigmatisere folkegrupper.

- Dette gjelder organiserte kriminelle fra andre land. Jeg har fått kritikk og noen har gått så langt som å kalle meg rasist. For å vise eksempler og svare på kritikken, nevner jeg også bulgarere og franskmenn. Dette er eksempler. Det kunne like godt stått dansker og alle nasjonaliteter i Schengen-området. Det er hjemmel i lovverket for å stanse utenlandske organiserte kriminelle grupper på grensen, sier Sandberg i uttalelsen.

- Minner om Bongo fra Kongo
Orban, som nettopp har kommet tilbake fra Frankrike, sier at Sandbergs utspill ikke har skapt de store overskrifter i Frankrike.

- Det som har vært på nyhetene i Frankrike, er i hovedsak Hollandes ettårsfeiring som president, og påstanden om bruk av kjemiske våpen i Syria. Jeg har ikke sett eller hørt noe om Sandbergs utspill. Men det betyr ikke at det ikke har vært snakk om det, sier Orban.

Orban undrer seg over at Sandberg valgte å trekke inn franskmenn når det fremmes forslag om strakstiltak mot tigging.

- Dette minner meg litt om Bongo fra Kongo. Hva er det han tenkte på, sier Orban. Han henviser til utspillet til tidligere utenriksminister, Thorbjørn Jagland, som omtalte president Omar Bongo fra det afrikanske landet Gabon, som «Bongo fra Kongo».

- Når man sier at romfolk er kriminelle, så er det ingen som reagerer, men når man sier at franskmenn er kriminelle, så skapes det opprør med en gang. Jeg skjønner at Sandberg ville balansere for ikke å oppleves som at han stigmatiserer en gruppe, men dette er litt klønete sagt, legger Orban til.

- Artiklene er et lavmål
Nettavisen har ikke lyktes i å få tak i Sandberg mandag kveld, men til Aftenposten hadde Frp-nestlederen følgende kommentar søndag:

- Dette skyldes at noen få norske journalister har laget artikler med samme innhold. Disse artiklene er et lavmål. Etterpå har de blitt plukket opp i utlandet. Med det resultat at jeg har brukt hele helgen min på å svare på henvendelser om dette, sier han til avisen.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken