Gå til sidens hovedinnhold

- Han er Norges Rupert Murdoch

Høyre-politiker fyrer løs etter TV 2-salg.

A-pressen selger sin eierandel i TV 2 til danske Egmont, og dermed blir tv-kanalen heleid av danskene.

Dette faller ikke i god jord hos alle. Høyre-politikere Linda Hofstad Helleland, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, er sterkt kritisk.

Helleland sier hun er overrasket over A-pressen.

- Jeg er litt overrasket, fordi når A-pressen kjøpte opp Edda Media var det med begrunnelse av at det var viktig å få norske eier, sier Helleland til Nettavisen.

- Samtidig selger de ut TV 2, og det viser at det ikke er noe hold i argumentene til A-pressen om at de vil ha norsk medieeierskap. Så dette ser ut til å rett og slett være et spill for galleriet, sier hun bestemt.

- Lite troverdig av A-pressen
Helleland karakteriserer argumentasjonen fra A-pressens direktør Thor Gjermund Eriksen som «lite troverdig».

- Det er lite troverdig av direktøren i A-pressen i det ene øyeblikket å bruke argumentet om nasjonal medieeierskap, og i det andre øyeblikket er ikke det viktig i det hele tatt. Det er en lite troverdig argumentasjon fra A-pressen, sier hun.

Høyre-politikeren fortsetter å fyre løs mot den norske mediegiganten - også når det gjelder Edda-oppkjøpet.

- Selv om A-pressen visste at de bryter medieeierskapsloven når de kjøper Edda Media, både i forhold til krysseierskap og i forhold til regionalt eierskap, så med viten og vilje kjøpte de opp Edda, sier Helleland.

- Åpen linje til regjeringen
Hun hevder noen har snakket sammen på bakrommet i forbindelse med kjøpet av Edda Media fra britiske Mecom, som i fjor ble solgt for 1,7 milliarder kroner.

- Det virker som de har fått noen klarsignaler om at det ordner seg likevel. Så man kan få inntrykk av at det er noen som ordner opp på bakrommet, sier Helleland.

- Hvem er det du sikter til som du mener har snakket sammen på bakrommet?

- At LO-leder Roar Flåthen snakker med statsministeren, er jo ganske klart og tydelig gjennom denne prosessen, sier hun.

LO eier i dag 50 prosent av aksjene i A-pressen.

- Man ser at LO, som den eneste politiske medieeier i Norge, åpenbart har en åpen linje til regjeringen, sier Helelland.

- Norges Rupert Murdoch
Hun sammenligner Roar Flåthen med den amerikanske mediemogulen Rupert Murdoch.

- Hadde Rupert Murdoch, som er Norges svar på Roar Flåthen, hatt fri adgang til statsministeren i England - og operert utenfor lovverket og fått signaler om at ting ordner seg selv om man handlet utenfor lovverket - så hadde det vært en skandale, sier Helleland, og legger til:

- Men åpenbart kan man gjøre det i Norge.

A-pressens direktør begrunner salget av TV 2 til danske Egmont slik:

- Vi har som eiere i TV 2 bidratt aktivt til det som i dag er Norges største kommersielle TV-virksomhet. Etter at vi for en måned siden kjøpte Edda Media fra britiske Mecom, er imidlertid tiden nå inne for oss til å konsentrere vår virksomhet og kapital om lokale medier, sier Thor Gjermund Eriksen i en uttalelse.

LO: - En god løsning
LO-leder Roar Flåthen mener TV 2-salget er en god løsning.

- Når det først ble nødvendig å selge aksjene i TV2, er dette en god løsning. Denne løsningen vil trygge TV2s virksomhet og sikre arbeidsplassene, sier Flåthen i en uttalelse.

- Vi har opplevd Egmont som en profesjonell og ansvarlig medieeier. Egmont har vært med som eier i TV2 helt fra starten av og har bidratt til utvikle selskapet. Med denne avtalen vil TV2 også framover få et stabilt og solid økonomisk eierskap, sier han.

Egmont og A-pressen har eid 50 prosent hver av aksjene i TV 2 for 2,1 milliarder norske kroner. Dermed er hele TV 2 priset til 4,2 milliarder.

Snakket med Telenor
Statsministerens kontor (SMK) bekrefter at statsminister Jens Stoltenberg hadde en samtale med Telenor, som eier halvparten av A-pressen, om TV2-salget før helgen.

- Jeg kan bekrefte at det var en samtale mellom statsministeren og Telenors styreformann Harald Norvik på fredag, sier politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer ved Statsministerens kontor til Nettavisen.

- Stemmer det at Stoltenberg i samtalen ga grønt lys for et salg?

- Det ble sagt det som er sagt i lang tid, at det tillegger de aktuelle selskapene og avgjøre det, sier Fossum Beyer.

Nærings- og handelsdepartementet opplyser til Nettavisen at Trond Giske ikke har anledning til å stille til intervju om TV 2-salget mandag.

Kommentarer til denne saken