NEW YORK (Nettavisen): En av vaksinemotstanderne som får mest oppmerksomhet i USA akkurat nå, er Robert F. Kennedy Jr.

Her kan du se han tale i Washington i slutten av januar i år, der han blant annet sammenligner vaksinekravene med Hitler-Tyskland og Anne Frank:

«Nikkedukke for Moderna og Pfizer»

JFK var hans onkel og Bobby Kennedy hans far, og derfor er den kontroversielle vaksinemotstanderen Robert F. Kennedy Jr. en del av Kennedy-dynastiet.

I et intervju med Sky News sier antivaksine-aktivisten Kennedy at USAs folkehelseinstitutt CDC er en «nikkedukke for Moderna og Pfizer» som «manipulerer data» om koronavaksinene.

Les også: Vaksinemotstander (38) skaper massiv debatt: - Jeg vil dø fri

Ifølge Sky News finner man lignende argumentasjon på Kennedys nettside Children's Health Defense. De skriver at trafikken til nettsiden skal ha eksplodert i det siste, fra 150.000 besøkende i måneden før pandemien til rundt 4,7 millioner i august i fjor.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

Kennedy selv opplyser til Sky News at de nå har rundt 6 millioner besøkende i måneden.

- Vi redder menneskers liv

På spørsmål om han ikke risikerer folks liv ved å spre desinformasjon om koronavaksinen, svarer Kennedy følgende.

- Jeg vet at vi redder menneskers liv, og vi redder også demokratiet, fordi barn burde aldri få den vaksinen.

Til Sky News sier Kennedy også at han ikke tror noe på at man på noen mottak med koronapasienter finner hele 99 prosent som ikke er vaksinert.

Les også: Slik spres feilinformasjonen om koronaviruset: Testet positivt for covid med vann - ble delt 140.000 ganger

Hitler-Tyskland og Anne Frank

Under et folkemøte i Washington 23. januar i år sammenlignet han vaksine mandatene i USA med en totalitær stat, og hevdet også at Anne Frank hadde var i en bedre situasjon da hun gjemte seg fra nazistene.

Til og med i Hitler-Tyskland kunne man krysse Alpene inn i Sveits. Man kunne gjemme seg på et loft, slik som Anne Frank gjorde, sa Kennedy på folkemøtet.

- Jeg var på besøk i Øst-Tyskland i 1962 sammen med min far, hvor jeg møtte folk som hadde hoppet over muren og flyktet, så det var mulig. Manger døde, sant nok, men det var mulig, sa Kennedy.

- Ledende vaksinemotstander

- Robert F. Kennedy Jr. er trolig den mest notoriske og ledende vaksinemotstanderen i USA akkurat nå, sier Imran Ahmed, administrerende direktør ved Center for Countering Digital Hate, til Sky News.

Han har virkelig skutt fart fordi han utnytter Kennedy-navnet for å dra til seg folk fra begge sider av det politiske spekteret i sentrum av politikken. Og det han greier, er å være myk i sin fremtoning, fremstå sofistikert med sin budskap, men som bare er gammeldags tull om at vaksiner skader deg, eller forårsaker andre sykdommer, sier Imran Ahmed.

Får refs av kona og søster

Etter sammenligningen med Anne Frank og Hitler-Tyskland gikk Kennedy ut på Twitter og beklaget sine uttalelser.

Kennedy fikk også offentlig refs av både sin kone og sin søster, som begge gikk ut med uttalelser på Twitter.

- Hans meninger er ikke en refleksjon av mine, sa kona og skuespilleren Cheryl Hines etter folkemøtet, og kalte hans uttalelser både «forkastelige» og «ufølsomme».

Søsteren hans, Kerry, gikk hardere til verks og fordømte hans uttalelser.

- Bobbys løgner og oppmoding til frykt i går var både kvalmende og destruktivt.

- Jeg fordømmer ham på det sterkeste for hans hatefulle retorikk, skriver hun, og legger til at hans syn ikke representerer familiens syn.

Millionlønnen øker

Om Kennedy ikke har hele familien i ryggen, så har han uansett mer og mer penger renner inn, ifølge Sky News.

Donasjonene til Children's Health Defense skal tatt av den siste tiden og doblet seg i 2020 til mer enn 60 millioner norske kroner.

Tall Sky News har hentet inn viser også at Kennedys lønn fra Children's Health Defense har økt med 800.000 kroner fra 2019 til 2020, til like i overkant av tre millioner norske kroner.

Les også: Vaksinemotstander (38) skaper massiv debatt: - Jeg vil dø fri

Vaksinenederlag for Biden

Skepsisen til vaksinen er fortsatt stor i USA, og i midten av januar gikk president Joe Biden på et stort nederlag da USAs høyesterett slo ned kravet om at ansatte på store arbeidsplasser i USA enten må være vaksinert eller testes ukentlig og bruke munnbind på jobb.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Høyesterett konkluderte med at det er greit med vaksinekrav for helsearbeidere i USA, men stanset Biden-administrasjonens mer omfattende vaksinekrav som gjaldt alle større arbeidsplasser.

Les også: Trump-sjokk for president Biden

Flertallet i høyesterett mener administrasjonen gikk for langt da den innførte kravet for alle arbeidsplasser med mer enn 100 ansatte. Mer enn 80 millioner mennesker ville da ha blitt omfattet av vaksinekravet.

Les også: - Krevde gruppesex fem ganger i uken

Færre tar påfyllingsdose

Det er nå kraftig nedgang i antall personer som vaksinerer seg i USA. Bare halvparten av de som har krav på en påfyllingsdose, rundt 85 millioner amerikanere, har så langt tatt sin tredje dose.

Antall personer som daglig får en påfyllingsdose er nå halvert fra rundt en million personer til bare litt over en halv million, melder ABC News.

Les også: Koronaviruset: Trodde du nese-testen var ille? Her har de begynt med anal-testen, fordi den skal være mer nøyaktig

I tillegg er det nå hele 63 millioner amerikanere som har krav på vaksine, som fortsatt ikke har tatt sin første sprøyte.

I USA er det nå rundt 520.000 amerikanere som daglig tester positivt for koronaviruset, en nedgang på 35 prosent, sammenlignet med de to foregående ukene. Når det gjelder antall dødsfall, dør det nå i daglig rundt 2500 personer, en økning på 28 prosent, viser tall fra New York Times.

Totalt er nå rundt 140.000 amerikanere innlagt på sykehus som en følge av koronaviruset.

Les også: - Det kan se ut som regjeringen har funnet oppskriften på hvordan man skal bli kvitt velgerne sine raskest mulig