Israel skal ha tilbudt å slippe fri 1000 palestinske fanger og åpne grenseovergangen, i bytte mot Shalit. Den israelske soldaten ble tatt til fange i et angrep inne i Israel i juni 2006, og har siden da blitt et symbol for mange israelere.

Det er Hamas-talsmann Ayman Taha, som for øyeblikket befinner seg i forhandlinger i Egypt, som sier dette til avisen Al-Ahram etter et møte med Egypts etterretningssjef Omar Suleiman, skriver jpost.com.

En israelsk militærkilde bekrefter at Israel vurderer å åpne grensene i bytte mot Shalits løslatelse.

- Operasjonen (krigen mellom 27. desember og 18. Januar, red.anm.) har skapt en ny forståelse mellom oss og Hamas. Hamas vet nå at dersom de gjennomfører flere angrep, så vil vi svare, sier en militærkilde.

Våpenhvilen brutt
Tirsdag ble derimot våpenhvilen mellom Israel og Hamas og deres allierte brutt.

En israelsk soldat ble drept under et angrep fra Gaza-siden tirsdag, ifølge TV-stasjonen Al Arabiya. Tre andre soldater ble såret i angrepet.

Dødsfallet er bekreftet av det israelske militæret, som også sier at en bombe gikk av i nærheten av de patruljerende soldatene, like ved Kissufim grenseovergang, melder Reuters.

Ifølge vitner skal to eller tre væpnede menn ha beveget seg mot grenseovergangen, deretter skal de samme vitnene ha hørt en eksplosjon og skuddsalver. Det har ikke kommet meldinger om at de væpnede mennene skal ha returnert.

Angrepet er dermed det første med dødelig utfall siden våpenhvilen ble inngått mellom partene 18. januar.

Ingen påtatt seg ansvaret
Verken Hamas eller andre militante grupper har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Et israelsk motsvart skal ha kostet en palestiner livet.

Israelske kamphelikoptre og soldater skal etter angrepet ha krysset grensen og gått inn i Gaza.

Ifølge redningsmannskaper skal den drepte palestineren ha vært en bonde, som befant seg rundt én kilometer unna stedet der den israelske soldaten ble drept tidligere på dagen.

- Tre avgjørende uker
Søndag sa Hamas nei til en 18 måneder lang våpenhvile og delvis åpnede grenser. Hamas på sin side har satt våpenhvilen til ett år, og at alle grenser skal åpnes.

Egyptiske myndigheter presser nå på for å få Hamas til å gi etter for noen av sine krav, og mener de neste ukene vil bli avgjørende for om Hamas vil få en akseptabel avtale.

Grunnen er at Egypt tror Likud-leder Benjamin Netanyahu vil vinne det israelske valget i februar, og at han vil føre en langt hardere linje overfor Gaza og Hamas enn det sittende statsminister Ehud Olmert vil avslutte sin periode med.

Må bygges opp
Dersom det skal blir noe av et fangebytte, må også Israel endre sin holdning til å ikke frigi fanger med «blod på hendene».

I den 22 dager lange krigen mellom Israel og Hamas rundt årsskifte, mistet rundt 1300 palestinere livet, og over 5000 ble skadd.

Den siste uken har blant annet EUs medlemsland, sammen med givergruppen for Midtøsten – som ledes av Norge – sittet i møter for å finne ut hvordan Gaza skal bygges opp igjen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt han mener det er naturlig at Israel betaler en stor del av gjenoppbyggingen selv.

Obamas prioritet
USAs nye president, Barack Obama, sier han prioriterer situasjonen i Midtøsten.

- Det er umulig å kun ta hensyn til den palestinsk-israelske konflikten, uten å ta med Syria og Iran i betraktningen, sa Obama mandag kveld.

Det dødelige bruddet på våpenhvilen kommer dagen etter at tidligere senator, nå Obamas spesialutsending, George Mitchell besøkte området.

Ifølge Obama skal Mitchells oppgave bli å forsøke å oppnå en varig fred i det urolige området.

- Å sende Mitchell til Midtøsten er en oppfyllelse av lovnadene mine at jeg ikke skal vente til slutten av perioden min med å ta tak i freden mellom Israel og palestinerne. Vi skal starte nå, sa president Obama.