RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han får 120.000 for dette bildet

Sist oppdatert:
Det nedlagte magasinet tapte i Høyesterett.

(iOslo.no) Memo ble først dømt i Oslo tingrett og senere frikjent i Borgating lagmannsrett for å ha illustrert en artikkel om utfordringene ved innvandring med et bilde av Ahmad Youssef El Youssef.

Sistnevnte anket saken til Høyesterett, som fredag besluttet å gi El Youssef medhold.

Så seg selv i kiosken
Bildet ble tatt under en demonstrasjon mot publiseringen av Mohammed-karikaturene i Oslo 11. februar 2006. El Youssef deltok på den fredelige demonstrasjonen, og ble fanget opp av Dagbladets fotograf idet han løftet knyttneven og ropte «Gud er stor». Han var selv ikke klar over at bildet ble brukt i artikkelen, før han oppdaget forsidebildet i en avishylle én måned senere.

El Youssef følte seg krenket av å se sitt eget ansikt over teksten «- Frykter sosial bombe» og klaget saken inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I slutten av mai samme år konkluderte utvalget med at Memo hadde brutt god presseskikk.

Dømt og frifunnet
I 2007 brakte han saken inn for Oslo tingrett med krav om oppreisning og erstatning for æreskrenkelse. Retten besluttet å idømme Memo et erstatningsansvar på 100.000 kroner til El Youssef, i tillegg til saksomkostningene på 150.000 kroner.

Memo anket saken til lagmannsretten, der de ble frifunnet. Dermed gikk saken til Høyesterett.

Der viste Memo og tidligere ansvarlig redaktør Kristine Moody til ytringsfriheten og bestridte at det forelå noen æreskrenkende beskyldninger rettet mot El Youssef i artikkelen.

- Handlet ikke om demonstrasjonen
Men Høyesterett pekte på at demonstrasjonen, der bildet var tatt fra, var minimalt omtalt i artikkelen.

«Den faktiske foranledningen for de aktuelle intervjuene synes å ha vært den forutgående karikaturstriden som hadde gitt seg store voldelige utslag i utlandet, og som også hadde vakt betydelig raseri hos mange muslimer i Norge – noe den aktuelle demonstrasjonen illustrerte. Artiklene var imidlertid ikke utformet slik at denne sammenhengen fremgikk uttrykkelig noe sted, og karikaturstriden ble, som nevnt, lite omtalt. Når denne sammenhengen ikke ble presisert, og det overhodet ikke ble opplyst eller antydet hvor bildet var tatt, tapte Memo omtrent hele effekten av å anvende det aktuelle forsidebildet.» skriver Høyesterett i dommen.

Bladet ble dømt til å betale 120.000 kroner i erstatning til El Youssef og 420.000 kroner i saksomkostninger.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere