*Nettavisen* Nyheter.

Han fikk 12.000 i bot for å spille poker med vennene

Foto: (Privat)

Geir Egholm møtte i tingretten på fredag for å utfordre norsk pokerlovgivning.

30.09.12 21:25

Egholm nekter å vedta forelegg for å ha arrangert ulovlig lykkespill etter en pokerturnering i fjor fordi han mener at turneringspoker ikke er å regne som et lykkespill, men derimot et ferdighetsspill.

- Det er en prinsipiell sak for meg. Jeg mener Texas Hold'em er et ferdighetsspill, og at det derfor bør være lovlig. Derfor valgte jeg å ikke vedta forelegget, sier Geir Egholm til Nettavisen.

- Hvis du ikke er god og erfaren i poker, kan du kanskje vinne en enkelt hånd eller to, men du vil aldri kunne vinne en turnering, sier Egholm.

Egholm har valgt å utfordre norsk pokerlovgivning etter at han under en politirazzia i Drammen i fjor ble ilagt et forelegg på 12.000 kroner etter å ha erkjent at han var leder for en Texas Hold'em-turnering.

Forelegget ble gitt på grunnlag av straffelovens paragraf 383, der det heter at «den, som på offentlig sted foranstalter eller yter husrom til lykkespill, straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Privat)

Dermed måtte han møte i Drammen tingrett fredag.

Stridens kjerne er hvorvidt det kreves ferdigheter for å kunne spille turneringspoker, eller om alt er basert på flaks. I Norge sorterer all poker under lykkespill slik loven er i dag.

Svensk høyesterettsdom i favør av turneringspoker
En høyesterettsdom i Sverige har imidlertid konkludert annerledes. Mens kontantspill i poker fremdeles er å regne som lykkespill, anser svensk høyesterett at turneringspoker krever en grad av ferdighet, og dermed er å regne som et ferdighetsspill.

- Svenskene har svært lik lovtekst som oss, men der har de slått fast at det å spille turneringspoker ikke faller inn under lykkespill eller lotteri. Kontantspill - såkalte cash games - er fremdeles å regne som lykkespill, men i Sverige har de gjort det klart at det å spille turnering, der du må hevde deg over en lang periode for å vinne, krever ferdigheter, sier Egholm.

- Og det er også mitt fokus. Poker er en mental utfordring og en tankesport. Ferdighetene er viktigere enn flaks.

Egholm forsvarte seg selv tirsdag, men hadde innkalt et eget vitne til saken. Anders Høyer Berg har en doktorgrad i matematikk og er en tidligere sjakkspiller som har konvertert til poker.

Mest lest i Nettavisen akkurat nå:

- Krever analytiske evner
Høyer Berg støtter opp om Egholms argumenter.

- For å gjøre det bra i poker over tid må du ha tålmodighet, forstå mennesker psykologisk, ha god hukommelse og analytiske evner, sier Høyer Berg til Nettavisen, som også mener at dommen i svensk høyesterett bør veie tungt.

Han påpeker at påtalemakten var svært opptatt av å definere hvorvidt det er ferdigheter eller flaks som dominerer.

- Men det er ingen umiddelbar sammenheng mellom de to. I et enkelt spill kan en som knapt har spilt før vinne. Men i en turnering skal du gjennom opp mot 400 hender. Da vil man se at ferdigheter kommer inn som en faktor.

Dersom retten skulle dømme i Egholms favør tirsdag, vil det kunne bety et første skritt mot en lovendring.

- Hvis dommen går i min favør, så betyr det at det delvis vil åpne for muligheten til å spille turneringspoker. Derfor er dette en viktig dom for norske pokerspillere, og jeg håper den vil kunne være et steg i riktig retning, og at vi vil kunne se en lovendring for turneringspoker i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.