Gå til sidens hovedinnhold

Han fikk halv milliard av Oljefondet

Her er forvalteren som dro inn den fantastiske bonusutbetalingen fra Oljefondet.

Riksrevisjonen refset forrige uke for å ha betalt et forvaltningsselskap 500 millioner i honorar i 2009 etter å ha inngått en avtale høsten 2008 om å forvalte 2,8 milliarder kroner.

Inntil nå har Norges Bank og Oljefondet forsøkt å legge lokk på hvem som fikk den oppsiktsvekkende gode bonusen for å forvalte penger for Fondet.

NA24 fikk tirsdag avslag på en innsynsbegjæring fra Norges Bank.

Nå viser imidlertid Dagsavisen til kilder som hevder at det er den 59 år gamle forvalteren Tan Chong Koay og hans selskap Pheim Asset Management i Singapore som står bak superbonusen. Norges Banks kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth ønsker imidlertid ikke å kommentere om dette er forvalteren som fikk rekordutbetalingen.

Ifølge fondets årsrapporter dukket Pheim opp som aksjeforvalter i 2008.

Kjent forvalter
Det er ingen hvem som helst som Oljefondet har gitt rekordbonusen til. Tan Chong Koay klarte å få en avkastning på 3,3 milliarder norske kroner av investeringen på 2,8 milliarder i aksjer og andre verdipapirer i finansmarkedet i Asia. Den fantastiske avkastningen gjorde ifølge Riksrevisjonen at han året etter skulle ha et resultatavhengig honorar på utrolige 900 millioner kroner.

Norges Bank klarte imidlertid å forhandle ned bonusen for forvaltningene i den meget korte perioden fra 900 til en halv milliarder kroner.

- Honoraret til denne forvalteren ble høyt fordi forvalterens resultater var eksepsjonelt gode. Vi er svært fornøyd med denne avtalen, sa kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til NA24 da opplysningene om rekordbonusen ble kjent.

Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet reagerer heller ikke på den rekordstore bonusutbetalingen, fordi avkastningen på investeringen har vært så høy.

Les Are Slettans kommentar om saken.

Innblandet i innsidesak
Tan Chong Koay og Pheim Asset Management har ikke bare gjort seg bemerket for rekordutbetalingen fra Oljefondet. I sommer har den kjente forvalteren vært innblandet i en høyprofilert innsidesak i Singapore.

Singapores sentralbank vant rettssaken som var anlagt mot Tan og hans malayiske fond fikk 1 millioner kroner i bot for å ha manipulert aksjene i det børsnoterte selskapet United Envirotech i 2004. Selskapet manupulerte aksjekursen i teknologiaksjen for å bedre utviklingen i eget fond, viser avgjørelsen til retten.

Manipuleringen av aksjekursen førte til at Tan og hans forvaltningsselskap fikk utbetalt 250.000 kroner i forvaltningsbonus.

Johnsen sier nei til åpenhet
Som NA24 skrev før helgen, har Fremskrittspartiets Jørund Rytman skrevet brev til Finansminister Sigbjørn Johnsen og bedt ham vurdere å spesifisere betalinger til hvert enkelt forvaltningsselskap som er engasjert.

Les mer: Krever å få avslørt superlønnen

Rytman viser til at det store, amerikanske pensjonsfondet CalPers offentliggjør en liste over eksterne forvaltere og hvor mye disse betales. Det synes Rytman Finansdepartementet og Statens pensjonsfond bør lære av.

I går kom svaret fra Johnsen, og det er nei.

Johnsen skriver blant annet: «Normalt vil navn på enkeltforvaltere, forvaltningskapital og oppnådd honorar bli oppfattet å være forretningssensitiv informasjon. Offentliggjøring av denne typen informasjon vil derfor kunne få som konsekvens at banken må betale en høyere pris for eksterne forvaltningstjenester enn i dag eller at de ikke får tilgang til de beste forvalterne.»

Og: «Det vil bli fastsatt nye retningslinjer for forvaltningen av fondet fra 1. januar 2011, og også nye regnskapsregler for Norges Bank. De nye reglene vil gi allmennheten ytterligere informasjon om forvaltningen av fondet. Men for ikke å undergrave bankens forhandlings- posisjon i kontraktsforhandlinger med eksterne forvaltere er det ikke vurdert som hensiktsmessig å kreve offentliggjøring av honorar til hver enkelt forvalter.»

Her kan du lese svarbrevet.

Kommentarer til denne saken