*Nettavisen* Nyheter.

Han finnes ikke

Han fikk danske myndigheter til å erklære at han ikke eksisterte og rasende avislesere av Information til å si opp abonnementet. I 2001 ble Claus Beck-Nielsen erklært død.

25.04.06 10:20

Derfor er det faktisk en relativt underlig og litt hjernevridende opplevelse å sitte og snakke med han som i dag bare kaller seg forvalteren av Claus Beck-Nielsens verker, også kalt Das Beckwerk.

En mann som er kjent for å hviske ut grensene mellom iscenesettelse og virkelighet. Men hva er virkelig?

I 2001 strøk forfatter Claus Beck-Nielsen navnet «Beck» og sitt personnummer og gikk ut i gatene som Claus Nielsen. Han søkte hjelp på sosialkontoret, på Mændenes hjem, hos politiet. Men ingen kunne hjelpe ham. Han kunne ikke fortelle hvem han var, eller hva som var hans personnummer - ergo han eksisterte ikke i det offentlige øye.

Skapte raseri
Parallelt levde Claus Beck-Nielsen et vanlig liv med sin kone og barn.

- I utgangspunktet var Claus Nielsen bare en delmengde av Claus Beck-Nielsen, en person som ikke hadde Beck-Nielsens familie, klær barn eller venner. Likevel var han et fullt menneske, sier han, forvalteren altså av Claus Beck-Nielsens verker.

I 2001 erklærte han nemlig Claus Beck-Nielsen for død. Siden har han skrevet boken «Selvmordsaktionen. Beretningen om forsøget på at innføre Demokratiet i Irak i året 2004». Den ga ham en nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris.

Rasende lesere
Å skape en parallell virkelighet fikk store konsekvenser for begge personligheter.

Samtidig med at Nielsen forsøkte å skaffe seg en eksistens i Københavns gater, skrev Claus Beck-Nielsen flere artikler om den unge jyden med hukommelsestap i avisen Information. Da han til slutt ble avslørt, reagerte flere lesere med raseri. Mange sa opp abonnementet sitt.

- De følte seg lurt, personlig angrepet. Folk vil ha en mening. De vil vite og kjenne skillet mellom faksjon og virkelighet, sier forvalteren.

- Folk oppfattet det som et angrep på det danske velferdsamfunnet, men for oss var det bare ett sett med spilleregler – og det var hver dag å skaffe seg mat. Det skulle ikke bevises eller angripe noe, sier han.

Forutså ikke konsekvensene
For Beck-Nielsen selv gikk det ikke så bra - eller så sier hans forvalter.

- Vi forutså ikke konsekvensene, sier han. Etter tiden som Claus Nielsen, gikk Claus Beck-Nielsens familie i oppløsning, og han ble virkelig hjemløs. I dag finnes en gravstein over ham i København.

Det er her boken «Claus Beck-Nielsen (1963-2001)» som nå kommer på norsk. Det er en fascinerende berettelse om en struktur der alle følger bestemte regler og ingen våger å ta det første skrittet. Til slutt blir det absurd – og helt virkelig.

Nå skal forvalteren på en liten norgesturné der han skal lese fra biografien og spille konserter. Han kommer til Stavanger tirsdag og Bergen onsdag før han er tilbake i Oslo torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag