Gå til sidens hovedinnhold

- Han gjorde journalistikken respektert og viktig

Kåre Valebrokk sovnet stille inn lørdag.

Den mangeårige redaktøren og tidligere TV 2-sjefen Kåre Valebrokk er død, 72 år gammel.

«Til vakkert vintervær på Rikshospitalet sovnet Kåre Valebrokk, vår kjære ektemann, pappa og bestefar, stille inn klokken 10:20 i dag.», skriver sønnen Per Valebrokk på Twitter.

Valebrokk var ansvarlig redaktør og administrerende direktør i TV 2 fra 1999 til 2007. Før han kom til TV2 var han sjefredaktør i Dagens Næringsliv fra 1985. Han har også vært vaktsjef i VG, og var tilknyttet Aftenposten som skribent.

Valebrokk etterlater seg kone, tre barn og flere barnebarn.

- Kunne be om unnskyldning
Nettavisen-sjef Gunnar Stavrum kjente Valebrokk godt, både fra da de to jobbet sammen i Dagens Næringsliv fra 1993 til 1996, og fra da Valebrokk var styreleder i TV2 Interaktiv, selskapet som eide Nettavisen.

Han beskriver vennen som en veldig vesentlig person for norsk journalistikk:

- Hvis man sier at Trygve Hegnar moderniserte journalistikken og gjorde den fryktet gjennom Kapital, gjorde Kåre Valebrokk den respektert og viktig gjennom Dagens Næringsliv, sier Stavrum.

- Han var veldig rettskaffen, han gjorde alltid det han syntes var riktig, uten å tenke på hva han selv eller avisen kunne tjene på det. Jeg husker flere episoder der han ba ordentlig om unnskyldning for feil avisen hadde gjort. En pressemann som kan be om unnskylding er ganske sjeldent, sier han videre.

Kåre Valbrokk vil også bli husket for sin direkte lederstil.

- Sine venners venn
- Samtidig som han var rettskaffen var han også hard og kompromissløs i å avsløre uredelighet og kriminalitet i næringslivet. Han kjente jo mange næringslivsledere, så det satte nok noen vennskap på prøve da han var redaktør, tror han.

De to var også gode venner privat.

- Privat var han alltid sine venners venn. Han var en ordkunstner i alle sammenhenger, rett og slett en festlig mann, sier Stavrum om vennen.

Hildrum: – Et tungt budskap å få
– Det er med stor sorg alle vi ansatte i TV 2 har mottatt budskapet om at Kåre Valebrokk er død, sier TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør Alf Hildrum til NTB.

– Kåre var en dyktig og markant frontfigur for selskapet i denne perioden. Han fikk utrettet mye i løpet av disse årene. I hans periode ble TV 2 endret fra å være en TV-kanal til et mediehus, og Nyhetskanalen var hans hjertebarn. Vi har vært kjent med at han har vært alvorlig syk den siste tiden. Det var likevel et svært tungt budskap å få i dag, sier Hildrum.

Hylles på Twitter
– Kåre Valebrokk var en gigant med pressens prinsipper i ryggraden. Han var Sjef og Leder med stor forbokstav. Sånne finnes snart ikke mer!, er sportsanker Davy Wathnes rosende ord på nettsamfunnet.

– La oss nå se når røyken legger seg, sa Kåre Valebrokk alltid da det stormet som verst! minnes TV 2-profilen.

Advokat John Christian Elden er også raus i sin omtale av Valebrokk:

– Kondolerer. Jordnær real blodhund med prinsipper. Fantes ikke bedre type enn han!

– Nå sitter Kåre Valebrokk (RIP) sammen med Einar Førde. De forteller skrøner, røyker og krangler om presse, politikk og samfunnet, tvitret Statkrafts Stein Hernes som blant annet har fartstid på Stortinget og Statsministerens kontor.

– Verden blir litt kjedeligere uten Kåre Valebrokk. R. I. P, fastslår Kadra Yusuf.

Minnes med sitater

Flere trekker fram følgende sitat fra mannen som ofte omtales som retorikkens mester:

– Å bli funnet død med en quartzklokke er verre enn å bli funnet død med møkkete undertøy – Kåre Valebrokk.

– Tung helg for pressenorge. Kåre Valebrokk død nå. Markant skikkelse! «Enhver god journalist bør lukte øl etter lønsj». Hvil i fred, tvitrer musikeren Lars Martin Gimse.

Juristen Tom C. Varghese trekker fram følgende ord fra Valebrokks munn:

– Media har bare én oppgave; å skjære en tynn skive av evigheten og holde den opp mot lyset. – Kåre Valebrokk.

Thank you for smoking
Valebrokk omtales som en bauta, hedersmann, høvding, stor personlighet og en inspirator som vil bli dypt savnet.

– RIP Kåre Valebrokk. Han gjorde journalistisk kvalitet til et varemerke. Tøffere, smartere og rausere enn sine likemenn. Ikon og gentleman! tvitrer Gøran Skaalmo, som er journalist i Dagens Næringsliv.

Aftenposten-journalist Kristoffer Rønneberg sier det slik:

– Hvil i fred, Kåre Valebrokk. Du inspirerte meg enormt. Thank you for smoking.

Markant samfunnsdebattant
Kåre Valebrokk ble født 16. desember 1940. Han sto i spissen for en modernisering av den kritiske næringslivsjournalistikken her i landet. Med lørdagskommentaren «Uten filter» skaffet han seg også en rolle som en markant samfunnsdebattant som toppsjef i Dagens Næringsliv.

Til tross for en noe rusten fremtoning og et privatliv som stort sett forble privat, klarte han å bli rikskjendis. Det handlet dels om skarpe meninger og spisse formuleringer, men også et vell av gode historier, mer eller mindre myteomspunnet, skriver NTB.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene