*Nettavisen* Nyheter.

Han har betalt skatt og jobbet siden 2005

SENDES UT: Ali Sarhan Arif var i full jobb og i gang med etterutdanning da han fikk beskjed om at han skal sendes ut av landet. Foto: Bård Engh

Men Ali Sarhan Arif er ulovlig innvandrer.

Ali Sarhan Arif (31) har vært ulovlig innvandrer siden 2006, men har likevel jobbet, betalt skatt og har tilbud om fast jobb. Nå skal han kastes ut, skriver glomdalen.no.

I november ble han hentet av politiet på sin arbeidsplass hos Toyota Sulland Kongsvinger. Siden har han ikke hatt noe å leve av, og han venter på det som videre skal skje.

Tilbud om fast jobb
Arif er kurder fra Kirkuk i Nord-Irak, er enslig uten barn, og kom til Norge i 2002. Han søkte asyl, for øvrig sammen med sin søster, som senere har fått oppholdstillatelse.

4. mars 2005 fikk Arif avslag på søknaden da han etter UDIs syn ikke fylte vilkårene for asyl i Norge. Han anket avslaget til klageorganet Utlendingsnemnda (UNE), men etter at han anket sier Arif at han ikke har hørt noe mer fra myndighetene.

Derimot har han fått midlertidige arbeidstillatelser, og har jobbet for Sulland som biloppretter og lakkerer siden januar 2005, og han har betalt skatt som vanlig. I høst fikk Ali også tilbud om fast ansettelse hos Sulland, før altså politiet dukket opp på jobben hans i november.

Etterlyst svar
Arifs advokat, Jørn Mejdell Jakobsen, har gjort undersøkelser opp mot UDI. Han har brakt på det rene at klagen fra Arif ikke ble tatt til følge. Utlendingsnemnda avsa sin slutning 24. april 2006 med endelig avslag på asylsøknaden. Saken ble sendt videre til Politiets utlendingsavdeling, som satte en utreisefrist fra Norge 19. mai 2006.

Men mellom mai 2006 og november 2010 skjedde ingenting.

Ali Sarhan Arif hevder hardnakket at han aldri er blitt orientert om avslaget. Han sier han har levd i troen på at hans søknad fortsatt har vært til behandling. Han sier han også har etterlyst svar fra UNE, men at han da har fått beskjed om å fortsette å vente.

Solgte bilen
– Jeg har vært veldig deprimert etter at jeg ikke fikk jobbe mer. Nå vet jeg ikke hva som skjer, men jeg har veldig lyst til å fortsette i jobben og bli i Norge, sier han.

Siden han per definisjon er ulovlig innvandrer, får han ikke hjelp til livsopphold via NAV. Han forteller at han har sagt opp hybelen som han leide og har solgt bilen for å skaffe penger til livsopphold. Han bor nå hos sin søster og hennes familie.

Det er altså meningen at Ali skal ut, men han søker via sin advokat om en omgjøring på grunn av sakens spesielle karakter.

– Til sammenligning med Marie Amelie-saken så har Arif ikke operert med falsk ID, han har ikke levd i skjul og han har ikke jobbet svart. Han har oppgitt sin inntekt og vært lovlydig skattebetaler. Han har vært tilgjengelig for myndighetene med adresse og telefonnummer. Han er på ingen måte en byrde for samfunnet verken økonomisk eller kriminalitetsmessig, og han er faglig dyktig på jobben han har gjort, sier advokat Jørn Mejdell Jakobsen.

– Sendte svar
Seniorrådgiver Don Radoli i Utlendingsnemnda sier at UNE i 2006 sendte avslaget på anken til Ali Sarhan Arifs daværende advokat.

– Vi regner med at det er advokatens oppgave at klager får kjennskap til vedtakets innhold, sier Radoli.

Radoli bekrefter at UNE har mottatt omgjøringsbegjæringen fra advokat Mejdell Jakobsen, og at begjæringen vil bli besvart.

Les flere saker fra Kongsvinger og Glåmdalen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag