RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han har en beskjed til deg

Sist oppdatert:
Onsdag er Svein Gjedrem her igjen med nyheter om renten.
Eksperter NA24 har snakker med mener rentetoppen ikke er nådd, selv om de tror Gjedrem dropper oppgang på onsdagens rentemøte.

I Sverige var det rentemøte tirsdag, uten at Riksbanken gjorde de store sprellene.

I Japan er det heller ikke ventet rentenedgang onsdag, mens markedet forventer at rentemøtet til Den amerikanske sentralbanken onsdag vil resultere i en nedgang på 25 prosentpoeng.

Ekspertene NA24 har snakket med forventer at rentebanen – altså forventningen til renteutviklingen som Norges Bank avgir – vil bli jenket ned.

Er du nervøs? Skriv din mening om renten nederst i saken.

Desember eller januar?

Sparebanken Møre sin sjeføkonom, Inge Furre, forventer ikke renteoppgang på onsdagens møte til hovedstyret i Norges Bank. Men han mener det er helt åpent om det skjer i desember eller januar.

Etter seks renteoppganger i 2007, og uten signaler om det, mener Furre at det er veldig lite sannsynlig med en renteoppgang onsdag.

Men det kommer også Pengepolitisk rapport fra Norges Bank på onsdag. Der forventer Furre at det kommer signaler om en nedjustert rentebane.

- Rentetoppen ikke nådd

Men det er mer å gå på for renten, og de som forventer at renten skal tikke nedover tar feil.

- Jeg tror ikke rentetoppen er nådd ennå. Den generelle utviklingen tilsier definitivt at renten er for lav. Veksten i norsk økonomi og ledighetstallene tilsier at rentetoppen ikke er nådd. Men på den andre siden av avveiningen er den sterke kronen, sier Furre som peker på at den norske valutaen er fem til seks prosent sterke enn Norges Bank har lagt til grunn, samt at det har kommet usikkerhet til veksten utenfor Norge.

- Jeg tror de nedjusterer rentebanen med en kvart prosent. Den er oppjustert fem ganger på rad, sier Furre. Han mener at vi i løpet av de neste 12 månedene vil ha en rentetopp på 5,75 prosent.

- Neste i januar

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea er enig med Furre og forventer uendret rente onsdag. Han mener også at neste renteoppgang vil finne sted i januar, og ikke desember.

- Alt annet enn uendret rente onsdag vil være en stor overraskelse, for å si det forsiktig. Med en sterk krone og uro ute er en renteøkning nå nesten helt utelukket, sier Bruce.

Da er det mer spenning knyttet til den pengepolitiske rapporten. Som Furre forventer Bruce at det blir en nedjustering av den til 5,5 prosent. Når en ser 12 måneder frem i tid er det også her Bruce forventer at rentetoppen vil være.

- Forsiktig Norges Bank

Elisabeth Holvik, som er investeringsdirektør i Norsk Privatøkonomi, skriver i en epost til NA24 at de forventer at Norges Bank tar en pust i bakken onsdag.

På hvert av de siste fire møtene har Gjedrem & Co. hevet renten.

- Med en rente på 5 prosent er Norges Bank i ferd med å nærme seg et normalt nivå og en rentetopp som trolig blir nær 5.5 prosent Spenningen er ikke knyttet til om de vil sette opp renten men om de vil justere ned rentetoppen fra 5.75 prosent som de signaliserte i forrige pengepolitiske rapport, skriver Holvik.

Inflasjon og lønnsfest

Men hun tror de vil være forsiktige med å justere rentebanen. Enten vil de justere den ned til 5,5 prosent eller skyve rentetoppen på 5,75 prosent ut i tid. Årsaken til dette er todelt:

For det første en risiko for høy lønnsvekst.

- Så langt i denne oppgangsperioden har lønnsveksten vært moderat. Med rekordlav arbeidsledighet foran neste års hovedoppgjør er det en klar risiko for høyere lønnsvekst enn de 5,5 prosent Norges Bank har anslått, skriver Holvik.

Men også tiltagende inflasjon burde bekymre. Holvik mener det er en klar trend mot tiltagende inflasjon, og særlig innenfor norskproduserte varer og tjenester.

- Siden 70 prosent av kponsumprisindeksen er varer og tjenester som er produsert i Norge, vil det over tid være den viktigste kilden til høy prisvekst. Når både lønnsvekst og råvarer stiger vil det føre til at prisene på varer og tjenester stiger. Avisene melder jevnlig om at særlig matvarer er i ferd med stige kraftig som følge av stigende råvarepriser internasjonalt, skriver Holvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere