Avisene New York Times og Guardian ber om nåde for varsleren Edward Snowden, som har søkt tilflukt i Russland etter å ha lekket opplysninger om den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA.

I hver sin lederartikkel onsdag, skriver avisene at Snowden ikke må straffeforfølges av USA for det han har gjort.

- Det kan hende han har brutt loven ved å gjøre det han har gjort, men han har samtidig gjort sitt land en stor tjeneste, skriver New York Times.

- Det er på tide at USA gjør siktelsen mildere eller viser en annen form for nåde, står det videre i lederartikkelen. Avisen mener amerikanske myndigheter må tilby Snowden en eller annen form for avtale som gjør at han kan få reise hjem og få en siktelse som vil gi ham en langt mildere straff enn hva han risikerer dersom han utleveres til USA på det nåværende tidspunkt.

Den britiske avisen Guardian oppfordrer på sin side amerikanske myndigheter til å la Snowden «få reise hjem med verdighet». Avisen mener Snowden har utvist «moralsk mot» med sine avsløringer av USAs elektroniske overvåkingspraksis i inn- og utland.

Snowden har siden i sommer oppholdt seg i Russland der han har fått ett års midlertidig asyl etter at han lekket store mengder informasjon om hvordan etterretningsorganisasjonen NSA har drevet overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanere og utlendinger, deriblant stats- og regjeringssjefer som Tysklands statsminister Angela Merkel.

USA har krevd å få ham utlevert og vil sikte ham for spionasje og forræderi. (©NTB)