(BA.no): Statoil-sjefen kom til Bergen lørdag formiddag. Han dro rett til Haukeland i et sykebesøk til en av de seks personene som returnerte fra In Aménas til Bergen fredag kveld får behandling. Besøket varte i rundt 30 minutter.

- Vi har hatt en fin, god samtale med han som har kommet hjem. Han har vært gjennom en ekstrem situasjon og ekstreme opplevelser, men han er veldig god ivaretatt på Haukeland. Det var det godt å se at han ble. Nå skal jeg ha møte med de pårørende som er her på Kokstad, sier Helge Lund i en kort kommentar.

Etter besøket dro Lund videre til pårørendesenteret på Kokstad, får BA opplyst. Han tok seg ikke tid til å snakke med pressen etter at han har besøkt den skadde på Haukeland, men han og Statoils styreleder Jannik Lindbæk vil bli på pårørendesenteret så lenge det er naturlig.

SISTE FRA NTB: Algeriske soldater skal ha omringet terroristene som fortsatt holder gisler inne på gassanlegget In Aménas. Fortsatt er mellom 20 og 30 utlendinger ikke gjort rede for, deriblant seks norske. Anonyme kilder opplyser at 15 forkullede lik er funnet ved anlegget. Identiteten til likene er ikke kjent, ifølge kildene som oppgir å ha kjennskap til gisseldramaet. Denne meldingen er så langt ikke bekreftet på annet hold.

Stoltenberg på vei
TV 2 melder like før klokken 1300 lørdag at statsminister Jens Stoltenberg også kommer til Bergen i dag. Han skal lande på Flesland klokken 1500.

Aftenposten har snakket med slektninger av den ene nordmannen og melder at han er fra Bergen. Slektningene skal ha fått høre at det var flere enn to som flyktet sammen.

Ifølge VG Nett skal 57-åringen fra Bergen ha sendt SMS til slektningene sine her hjemme i natt, der han fortalte at han er trygg og har det bra. VG Nett skriver også at den ene av nordmennene som ble reddet i natt ble fløyet ut av Algerie sent fredag kveld. Han skal ifølge kilder i UD ha landet i en tysk by natt til lørdag. Transport videre til Norge blir organisert.

Det mauritanske nyhetsbyrået ANI har snakket med en kilde nær lederen av terroristene, Mokhtar Belmokhtar, som sier at gisseltakerne fortsatt holder tre belgiere, to amerikanere, en japaner og en brite fanget inne på gassanlegget.

TIDLIGERE LØRDAG: – Situasjonen er svært alvorlig, sa Helge Lund, konsernsjef i Statoil, under en pressekonferanse lørdag morgen.

Fortsatt er det seks nordmenn det ikke er redegjort for. Lund meldte på pressekonferansen at ytterligere to nordmenn har kommet seg i sikkerhet i løpet av natten. Den ene er fløyet ut av landet og til en amerikansk base i Tyskland, mens den andre etter planen skal sendes til Norge i løpet av lørdag.

- Vi jobber videre med å bringe klarhet i situasjonen. Vi fått opplyst at flyet norske myndigheter har sendt ned, vil bli satt inn i redningsarbeidet, forteller Lund, som forklarer at det ikke er enkelt å bekrefte nye opplysninger fra Algerie.

- Situasjonen på området er svært alvorlig, og fortsatt uavklart. Det begrenser muligheten til sikker informasjon fra området, sier Lund, som ikke kan kommentere hvordan nordmennene i natt kom seg unna.

Konsernsjefen vil lørdag besøke de pårørende og de som har kommet hjem, og presiserer at Statoil gjør det de kan for de seks gjenværende.

- Vi kan aldri miste håpet. Hele vår organisasjon arbeider med et mål for øyet: Å finne og bringe våre ansatte tilbake til Norge.

Mannen som ble bragt til Haukeland sykehus fredag, skal være lettere skadd, men stabil, og er til oberservasjon ved universitetssykehuset, hvor han får medisinsk behandling.

- Hensynet til liv og helse i førersetet
Utenriksminister Espen Barth Eide forteller at det er informasjon han ikke vil dele med pressen av hensyn til de gjenværende gislenes sikkerhet.

- Vi setter hensynet til liv og helse i førersetet, sier han. Han kan ikke si noe om hvordan de to nordmennene i natt kom seg bort fra gassanlegget.

Angående påstandene om en gisseltaker kalt «nordmannen», sier han følgende:

- Vi har ingen indikasjoner på at det skal være en nordmann innblandet.

Terrorangrepet i In Aménas

Lørdag 19. januar: Ytterligere to nordmenn har kommet seg i sikkerhet og skal være fysisk uskadd. Det er nå seks nordmenn Statoil ikke kan redegjøre for.

I løpet av fredag ankommer til sammen seks overlevende Norge. Én av dem sendes til Haukeland sykehus med lettere skader.

Natt til fredag har en norsk Statoil-ansatt kommet seg i sikkerhet og er brakt til det lokale sykehuset. Tilstanden er stabil.

Fredag 18. januar: Ifølge gisseltakerne holdes fortsatt sju utlendinger fanget, og de sier at ingen av disse er nordmenn. 600 algeriske gisler skal ha blitt befridd.

Den algeriske hæren bomber bilene, og flere terrorister og gisler blir drept. Antallet skadde og døde er ukjent.

Algeriske styrker åpner ild når gisseltakerne forsøker å flykte i fem biler med gislene.

Torsdag 17. januar: Terroristene krever fritt leide for å starte forhandlinger. Algeriske myndigheter nekter å forhandle.

Islamistene rykker videre mot selve anlegget og klarer å ta seg inn på området. Der tar de et stort antall gisler, deriblant 41 utlendinger, ifølge gisseltakerne.

Onsdag 16. januar: En gruppe tungt væpnede islamister angriper en buss med ansatte fra gassanlegget In Aménas i Algerie. Anleggets vakter klarer å slå tilbake angrepet, og busspassasjerene, deriblant flere nordmenn, kommer seg i sikkerhet. Den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar sier hans gruppe står bak angrepet.