RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ove Vestheim har hatt mange opphold på Beitostølen Helsesportsenter. Det har hjulpet ham mange ganger i kampen mot mye smerte og motgang. - Jeg snakker gjerne varmt om helsesportsenteret og Ridderrennet, sier han.
Ove Vestheim har hatt mange opphold på Beitostølen Helsesportsenter. Det har hjulpet ham mange ganger i kampen mot mye smerte og motgang. - Jeg snakker gjerne varmt om helsesportsenteret og Ridderrennet, sier han. Foto: Ingvar Skattebu (Oppland Arbeiderblad)

Han har revmatisme og er blind på ett øye

Sist oppdatert:
Nå er han klar for sitt 17. ridderrenn.

Ove Vestheim (47) bruker egen motgang for å lære andre å se håpet, skriver Oppland Arbeiderblad.

- Livet har ikke alltid gått stang-inn. Kanskje snarere motsatt, sier Ove Vestheim.

47-åringen fra Øystre Slidre har tatt på seg treningstøyet og er klar for dagens treningsøkt. I dag står han på startstreken på skiskytterkonkurransen under Ridderuka. Torsdag går han 10-kilometeren, lørdag selve Ridderrennet.

I peiskroken på Beitostølen Helsesportsenter forteller han åpent om et liv som har bydd på mer uflaks enn et menneske fortjener.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Over alt møter Vestheim kjentfolk. Ridderuka er en gedigen møteplass.


- Så livet dreier seg mye om å kunne reise seg igjen, sier Vestheim. Og det trengs.

Mot mange odds

Vestheim stiller i klassen «annet handikap», og ser gjerne at han settes i en kommende «åpen klasse».

- Jeg har revmatisme, og er blind på ett øye. Jeg har en feil i hofta, og lavere lungekapasitet. Ene hånda ble knust, slik at jeg kan ikke gripe med den. Så har jeg astma, uten at jeg vet at det klassifiserer meg her i ridderrennet, forteller Vestheim. 

- Men jeg er med her fordi det er gøy. Her er det mange andre som ser på funksjonshemningene sine som en mulighet i stedet for en begrensning, sier Vestheim. 

Stang ut

Det Vestheim kaller «stang ut» er i realiteten en historie som mye uflaks, ulykker, sorg og motgang. Mye begynte de gang han som liten gutt stakk en saks i ene øyet da han skulle reparere en jojo. Han mistet synet på det ene øyet. Revmatismen kom også tidlig. Men Vestheim spilte fotball og gikk på ski, som de fleste gutter i Kollstadbygda i oppveksten.

Den største smellen fikk han da han mistet sønnen i en bilulykke i 2007. Han var på vei hjem fra begravelsen i Valdres til Bergen, da han kolliderte på Flåmsbrua. Et vogntog hadde mistet veggrepet klemte bilen til Vestheim mot autovernet. Som om han ikke hadde nok plager fra før, ble han sterkt skadet. Han har fortsatt betydelig nedsatte funksjoner i lunger og et håndledd som mangler gripefunksjonen.

Motiverer andre

Vestheim har i mange år holdt foredrag om nettopp det å reise seg igjen.

- Jeg begynte å holde foredrag etter bilulykken. Jeg fikk et langt treningsopphold her på helsesportsenteret, og i den perioden begynte jeg å notere ned alt som gikk bra, ikke motsatt. Nesten hver kveld før jeg la meg, skrev jeg ned tre ting som hadde gått bra. Så kom spørsmålet om jeg ville lage et opplegg, både for det mentale og psykiske. Og slik ble det. I flere år har jeg holdt foredrag om hvordan en vanskelig situasjon kan brukes til å se framover. Jeg har jo tross alt vært heldig, sier Vestheim.

Startklar og tent

Lørdag legger han ut på sine 20 kilometer under Ridderrennet.

- Jeg håper å fullføre på en time og tjue minutt, sier Vestheim.

- Er du i form?

- Jeg staket i alle fall fra ledsageren min på treninga i får, ler han. 

(artikkelen fortsetter under bildet)

I dag går han skiskyting, torsdag 10 kilometer, og lørdag selve Ridderrennet.


Vestheim har trent tre dager i uka i det siste. Noe for å fullføre Ridderrennet, men mest for å få en bedre hverdag.

Under ridderuka er det mange som kjenner igjen Vestheim, spesielt fordi han så ofte har delt erfaringene sine.

For meg er ridderuka inspirasjon og glede. Her er det så mye entusiasme, at jeg gleder meg vilt hver gang jeg skal hit igjen.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere