*Nettavisen* Nyheter.

Han har smurt politikerne i 40 år

Hans Broen (80) har sikret gode ski under Stortingets skidag helt siden starten i 1974. Foto: Lars Brock Nilsen

Hans Broen (80) har lang fartstid innen smøring av politikere.

27.02.13 15:27

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): - Det er ikke smøringen det skal stå på i dag, sier Hans Broen (80) mens han tar en velfortjent pust i bakken. En stor gruppe politikere, rådgivere og konsulenter har samlet seg i kø utenfor smøreboden ved Holmenkollen skistadion. Komitemøtene er blitt erstattet av blodseriøst stafettløp og individuelle mesterskap, og skjorte og slips er lagt til side til fordel for stilongs og skidress. Ihvertfall for enkelte. For Tord Lien (Frp) er taktikken å beholde det tradisjonelle arbeidsantrekket på under skiklærne.

- Vi satser på at dette hjelper mot seieren, sier Lien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Følger tradisjonen:
Stortingets skidag har siden 1974 vært et årlig arrangement for alle Stortingets ansatte. Selv om regjeringsmedlemmene i mange år har glimret med sitt fravær, sto det ikke på oppmøtet da tre busslass med Stortings-ansatte torsdag ettermiddag møttes til skidyst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Selv om arrangementet har funnet sted årlig siden midten av 70-tallet, kan ingen Nettavisen prater med skryte på seg så altfor mange år som deltaker på Stortingets skidag. Historien er en annen for pensjonist og smøringsentusiast Hans Broen. I snart 40 år har han sørget for at dårlige ski ikke skal ødelegge det som for mange vil være årets skiopplevelse for de Stortingsansatte.

Sammen med makkerne Dag Hauge Andresen (67) og Birger Olsen (80) utgjør Broen en smøringstrio med lang fartstid innen skisporten. Nå er de alle pensjonister, og tar på seg oppdrag når det passer seg for dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ringrevene i smøreboden:
Pausene blir ikke lange. Etter noen minutters fri kommer stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) bort til boden. Håpet er å få forbedret skiene til noe som kan sikre dagens seier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men startskuddet for stortingsmesterskapet går om få minutter, og Håbrekke er lettere stresset. Heldigvis går det raskt med ringrevene i smøreboden, og Håbrekkes ski er i hende før dagens første konkurranse kan begynne. Et par ord om arrangementet rekker han og.

- Jeg tror det er viktig at vi kan møtes og sosialiseres et sted utenfor Stortinget, sier han, før han må haste avgårde til startstreken.

KrF gjorde det skarpt denne dagen, og forsvarte stafettseieren fra fjorårets arrangement, i tillegg til å vinne vandrepokalen for årets beste partilag. Energi- og miljøkomiteen vant vandrepokalen for beste komite for og å være det laget med flest deltagere i forhold til medlemmer.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.