RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han har verdens beste nese

Foto: Camilla Flaatten (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Richard Juhlin testet sin første champagne da han var åtte år. Vi møtte ham 8000 champagner senere.

VILLA ELSERO (SIDE2): Besteforeldrene feirer gullbryllup og inviterer lille Richard og hans foreldre ut på restaurant i Stockholm.

Restaurantbesøk var ikke noe familien var vant med, så det var stor stas for den lille gutten. Edle dråper hører med til de store feiringene og «den gule enke» ble satt på bordet - altså Veuve Clicquots signaturchampagne, og en av verdens mest populære champagner.

Åtte år gamle Richard er kjempespent. Han får lov å smake en slurk av den festlige, brusende drikken. Det smaker fremmed, men veldig godt. Boblene ble den unge guttens første møte med champagne, og han blir hektet allerede da. Vinens hemmelige verden kunne kanskje bli hans en dag?

Kan lukte ALT
Nesen hans har vært både en velsignelse og en forbannelse. I barndommen måtte han til tider gå ut av et rom eller la være å leke hos kamerater fordi det luktet vondt hjemme hos dem. Eller vondt? Det vil si, svenske Richard Juhlin (49), er født med ekstrem luktesans og kan trekke den minste lille detalj ut av alt. Det sies at han kan lukte alder, kjønn, om man er i et lykkelig forhold, eller hvor en kvinne er i menstruasjonssyklusen.

- Jeg kan alltid analysere noens duft, men da må jeg komme nærme. Det hender jeg reagerer på noen folk, og da jeg må holde en avstand på minst tre meter, gliser han bredt.

Ute på terrassen på Villa Elsero på Frogner sitter han kun en halvmeter unna undertegnede på krakken. Det er vel gode nyheter? En blir jo litt stresset når en skal møte en mann med vidundernese. Men det har ikke bare vært vidunderlig allikevel.

Da Richard tråkket barnesko i Stockholm var han selektiv på hvem han kunne være sammen med. Hverdagen var i stor grad nesestyrt.

- Det som påvirket meg mest var hvilken venner jeg var sammen med. Og hvor vi var, hos dem eller meg. Da handlet det om to ting, hvordan det luktet hjemme hos dem og hva vi fikk som mat. Det fantes hjem jeg absolutt ikke kunne spise i. Da hadde smøret stått uten lokk i kjøleskapet og den hadde tatt lukt av noe, slike ting. Men hos noen fikk jeg gode oster for eksempel. Lukten styrte mer enn om foreldrene deres var hyggelige eller ei, sier han og ler hjertelig.

En følsom gutt
Richard ligner moren sin på mange måter med sine følsomme sanser, men har arvet sin fars kategoriserende minne. Det var også faren som introduserte han for vin for aller første gang.

- Det viktigste steget jeg hadde på vei inn i vinens rike var da jeg som åtteåring var i Moseldalen. Det var vakkert. Min pappa var vininteressert, og selv om det var på hobbynivå hadde han lest seg opp og kunne en del om dalen vi besøkte. Vi gikk innom et vinhus med store glassvinduer med utsikt utover dalen og elven rennende forbi, minnes han.

Unge Richard fikk en kjapp innføring i vinens komplekse verden. Han får forklart at vinene deres ble skapt av de samme druene med lik metode, men at årgang er ulik. Det var interessant, synes åtteåringen.

Kelneren setter fire glass på bordet og pekte ut av vinduet, mot bergene som deler dalen. To viner kom fra det ene berget, to fra det andre, ble Richard fortalt. Vinene ville dufte og smake ulikt, og målet var at man fant ut hvilken som smakte hva.

Vinkelneren krevde én ting - at guttungen også måtte være med å smake i selskap med de voksne.

- Foreldrene mine var i tvil, men ble til slutt overtalt. Det var bare en lite slurk av hver og alkoholnivået var lavt.

Så skjer jo det som man kanskje bare ser på film om vidunderbarn eller vidunderdyr. Åtteåringen er den eneste som klarer å tippe riktig på samtlige viner.

- For meg var duftene så tydelig, og jeg synes det var enkelt. Da forsto jeg at vin var spennende, nettopp på grunn av de mange forskjellene i dem, forteller Richard.

- Jeg forsto nok ikke at jeg klarte å smake og kjenne forskjellene på vinene slik jeg gjorde, det trodde jeg alle kunne. Så fikk jeg mye oppmerksomhet og skryt av de voksne, det var viktig tror jeg, selv om foreldrene mine har glemt det i dag, ler han.

Æresborger av Champagne
Vi spoler fram om lag 30 år og «vinvidunderbarnet» blir kåret til en av verdens aller beste champagneeksperter. Og har smakt nesten 8000 forskjellige champagner.

Richard klarer å differensiere nyansene i den edle drikken, og har vunnet blindtester og konkurranser i fleng. En av de største konkurransen klarte han å lukte seg fram til korrekt årgang, produsent og merke på 43 av 50 champagner. Hvordan?

Duftene har rett og slett lagt seg i hukommelsen hans i det han beskriver som en minnebank av lukter.

- Det viser seg at det aller enklest er det med dufter, og jeg kan få et eksakt bilde av en duft om den er interessant nok. Da legges den på minnet, og jeg kan ta den fram når det trengs.

Nå har han en karriere i Champagne, han har blitt æresborger av byen og slått til Ridder av Det Franske Landbruksdepartementet. I dag er han hanket inn av det 185 år gamle champagnehuset G.H. Mumm, som lanserer sin champagne i Norge til våren.

Men gutten med vidundernesen kunne jo gjort så mye, eller hva?

- Hvorfor ble det akkurat champagne?

- Under gymnastiden begynte jeg og noen kompiser og drikke cava - noe vi synes var så herlig. Vi satt gjerne ute i solen, vi fikk rask effekt, og ble glade og pigge av den lettdrikkelig og friske drikken. Men en gang hadde en med seg en skikkelig champagne, og i dag bruker jeg cava som avskrekkende eksempel. For å vise hvor stor forskjellen er, men jeg likte det og jeg forstår at folk liker det og drikker det. Men for min del har cava alltid litt for mer jordtoner og noe gummitoner som jeg ikke liker.

- Finnes det god cava?

- Nei, det finnes ikke, dessverre gjør det ikke det, ler han.

Men det er allikevel mange omstendigheter til at champagne ble fagområdet hans, og en stor del av hans levebrød i voksen alder. En rekke bøker og egen champagneklubb er det blitt, i tillegg til kurs og nå representant for Mumm.

- Alt som har en spennende duft er interessant. Uansett hvordan jeg vrir og vender på, hvor mange kaffetester jeg gjør eller matprøvinger jeg gjør, så er det mest komplekse og fascinerende de beste røde og hvite burgundere og champagne. Champagne er det enkleste og beste å drikke. Jeg drikker gode burgundere til mat, mens champagne kan man drikke til alt og når man blir sugen på det egentlig. Det er også det mest komplekse man kan holde på med når man har en god nese, sier Richard.

Selv har han utviklet en egen smak, og vet hva han vil ha. I dag går det i kulinariske opplevelser, der mat og vin er perfekt komponert.

- Raffinerte smaker koblet til duft er veldig ofte spennende. Jeg tåler veldig mye syre, jeg vil ha lite sødme, jeg synes det meste er for fett, for søtt, for sterkt. Jeg vil ha lette, renere og elegante toner, sier 49-åringen.

Hvordan smake
Men så var det disse boblene da.

- Hva skal vi kjenne etter når det gjelder champagne?

- Det viktigste er å være superkonsentrert, det gjelder alle duft og smaksprøvinger. Man må gå inn i det i ti-tjue sekunder og prøv å ta inn alle inntrykk. Spørsmålet er riktig, men det blir litt feil allikevel, fordi du skal ikke kjenne etter noe, du heller tenke over hva du faktisk smaker og hvilke inntrykk som kommer. Men man skal ta inn inntrykkene og ikke akkurat kjenne etter hva vi smaker. Merk deg om det er mange toner i vinene, da blir det en spenning, det skal være en balanse i inntrykkene og en tyngde samtidig. En lang ettersmak, men stilene kan være alt fra friske toner til mørke, høstaktige toner som kjøtt og sopp, sier han og løfter champagneglasset.

Det snurres og vris, og nesen stikkes godt nedi glasset før han trekker inn aromatene. Så smaker han. Boblene grubles i munnen og snurpes innover i munnhulen.

(Se hvordan man smaker champagne i videoen under!)

TV-fjes i Norge
I april kommer nesen hans til å bli enda mer kjent i Norge enn den er i dag. Da vises matprogrammet «Nesevis» på NRK - en serie Richard har arbeidet med sammen med Christopher Sjuve.

De har reist rundt i Norge og sniffet og smakt på alskens mat og lært nordmenn om hvordan man skal smake.

Restauranten Maaemo, som nylig mottok to stjerner i Michelin-guiden, har også blitt besøkt. Svensken mener det skjer spennende ting i Oslo for tiden. Det finnes mange gode restauranter, men sjiktet under supert er heller labert. Der har vi fortsatt litt igjen å lære av Stockholm.

- Det finnes en superbra topp, og det skjer litt under toppen. Men Stockholm har veldig mye bra rett under de aller beste restaurantene, det finnes ikke helt ennå i Oslo. Det jeg også er kritisk til her er hva folk spiser hjemme, veikroene og dårlige lunsjrestauranter, sier Richard.

Kvinnene viktigst
I dag kan champagneeksperten velge litt selv hva som påvirker ham, og styre unna steder det lukter som verst. Om bord på fly sliter han allikevel forsatt. Men en ting har vært viktigere enn alt annet opp igjennom årene - damene.

- Duft har vært det aller viktigste for meg i forhold til kvinner. Det har vært helt avgjørende for om det klikker eller ei, sier han med en latter. Så vet vi det. Kvinnen i hans liv lukter med andre ord fortreffelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere